CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOTNIK Josip
Foto: Josip Kotnik. Vir fotografije: osebni arhiv Dubravke Karuza Kotnik
Galerija slik

KOTNIK, Josip


Rojen: 
21. marec 1923, Plaški (Hrvaška)
Umrl:  20. avgust 1990, Reka/Rijeka (Hrvaška)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Plaškem v Hrvaški Liki materi Antoniji Svenšek iz Varaždina in očetu Francu Kotniku – Mesarjevemu iz Verpet na Frankolovem. Kot otrok je živel pri starih starših na Frankolovem, kjer je obiskoval osnovno šolo.

Med drugo svetovno vojno je bil pomemben člen v hrvaškem NOB, kjer je bil kontraobveščevalec in vojni pilot. V 60. letih dvajsetega stoletja je zapustil vojaško službo in se posvetil svojemu poklicu v raketnem inženirstvu. Bil je svetovno znana karizmatična osebnost. Sodeloval je z rusko vesoljsko agencijo ROSKOZMOS, z ameriško NASO, bil je predavatelj in znanstveni sodelavec na Katedri za tehniko vesoljskih poletov Tehnične univerze v Münchnu. Sodeloval je s konstruktorjem atomske bombe Wernerjem von Braunom. V Zagrebu je med drugimi astronavti gostil Neila Armstronga. Kot nosilec treh znanstvenih nazivov je napisal štiri znanstvene knjige: Čovjek u svemiru, Zakon o letu satelita, Mjesec je osvojen, Svi umiru jednako, ki jo je po njegovi smrti izdal sin Zoran po njegovih zapisih.

Bil je član največjih svetovnih strokovnih in znanstvenih institucij: Komisija za informatiko pri izvršnem svetu SRH, Katedra za tehniko vesoljskih poletov Tehnične univerze v Münchnu, Mednarodna akademija astronavtov (International Academy of Astronautics IAA), Odbor za raziskavo medzvezdnega prostora (Interstellar Space Exploration Committee ISEC), Ancient Astronaut Society in predsedoval v organizacijah doma v Jugoslaviji. Na njegovem grobu na Frankolovem stoji njegov kip glave.


Avtor besedila: Matija Založnik


Dela

Čovjek i svemir, 1968
Svi umiru jednako, 1990
Viri in literatura

Osebni arhiv Matije Založnika


Glej tudi

link   Hrvatski biografski leksikon
link   Hrvatska tehnicka enciklopedija
link   Hrvatska enciklopedija
link   Dr. Josip Kotnik, Pozabljeni pionir vesoljskega raziskovanja, 2018 (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5