CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRAŠOVEC Mirko
Foto: Mirko Krašovec. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

KRAŠOVEC, Mirko


Rojen: 
14. junij 1941, Migojnice (občina Žalec)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Grižah, nato pa šolanje nadaljeval na Srednji vrtnarski šoli v Celju.

Leta 1970 je ustanovil družinsko vrtnarsko podjetje Piramida v Arclinu, ki uspešno deluje še danes. Ob delu doma se je vključil v delo lokalne skupnosti in bil dva mandata predsednik Sveta KS Vojnik (od 2002 do 2010). Je ustanovitelj Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik, odličen vinogradnik in vinar, saj posega po zlatih priznanjih za svoja vina. Društvo organizira pod njegovim vodstvom številne prireditve, najbolj prepoznavna je prireditev Praznik vina, salam in kruha. Je pobudnik stalnega izobraževanja vinogradnikov in vinarjev, kar se odraža v rasti kakovosti vin članov društva. Društvo, ki ga vodi, sodeluje z ostalimi društvi in je pomemben del turistične ponudbe kraja. Njegova zasluga je tudi izobraževanje in dvigovanje odnosa občanov do okolja in kulturne krajine v Vojniku.

Mirko Krašovec je aktiven član vojniškega župnijskega pastoralnega sveta. Zaslužen je za ohranitev in obnovo kulturne dediščine v Vojniku, saj je bil pobudnik gradnje stopnišča do cerkve in parka pri cerkvi sv. Jerneja v Vojniku ter obnove kapel ob poti do cerkve Marije sedem žalosti.

Leta 2008 je prejel za svoje delo zlati vojniški grb za delo v lokalni skupnosti, v Vinogradniško-vinarskem društvu Vojnik, za njegov prispevek pri razvoju in lepši podobi Vojnika in številna donatorstva pri urejanju Vojnika.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

M. Jurgec: Intervju: Predsednik KS Vojnik, gospod Mirko Krašovec, Ogledalo 2003, št. 37, str. 16–17
M. Jurgec: Mirko Krašovec, Ogledalo 2011, št. 83, str. 45
Arhiv občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5