CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRALJIČ Vinko
Foto: Dr. Vinko Kraljič. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

KRALJIČ, Vinko


Rojen: 
12. januar 1934, Vizore (občina Vojnik)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Dr. Vinko Kraljič je končal nižjo gimnazijo v Slovenj Gradcu (1944), klasično gimnazijo v Mariboru ter se nato 17. julija 1954 vpisal na bogoslovje v Ljubljani. Istočasno je bil vpoklican na služenje vojaškega roka v Sremski Mitrovici (kazenski polk). V duhovnika je bil posvečen v Mariboru, novo mašo je imel 10. julija 1960 v Novi Cerkvi.

Prvo kaplansko mesto je opravljal v Slovenj Gradcu, leta 1965 je postal kaplan v Mariboru in nato v župniji sv. Danijela v Celju. Šest let je študiral v Rimu, prejemal je štipendijo za študij cerkvene glasbe na papeškem inštitutu pri Sloveniki, poglabljal je pokoncilsko teologijo, pridobil licenco in doktoriral na papeški univerzi sv. Dominika Angelicum. Od 1976 je 37 let služboval v Ilbenstadtu v Nemčiji, kjer je skrbel za več skupin: kolpingersko, matere in žene, mlade družine, za starejše, ministrante, otroško-mladinski pevski zbor, dekliško pevsko skupino in fantovsko štiriglasno skupino. V cerkvi so peli nemško, latinsko in slovensko. Skrbel je za otroški vrtec s 100 otroki, ki ga je dvakrat obnovil, obnovil je tudi baziliko. V Ilbenstadtu se je izkazal tudi kot skladatelj. Pripravil je veliko pesmi in jih pošiljal tudi Mešanemu cerkvenemu pevskemu zboru Nova Cerkev in Črešnjice. Njegovo delo v Nemčiji je bilo cenjeno, kardinal Lehmann iz Mainza mu je podaril naslov »duhovni svetnik«. Zdaj je župnik v Črešnjicah in na Svetini.

Je velik podpornik in donator pri ohranjanju kulturne dediščine. Številni sakralni objekti so bili obnovljeni po njegovi zaslugi: v Novi Cerkvi, Črešnjicah, na Svetini in v Podgorju pod Čerinom. Pomagal je še misijonu p. Huga Delčnjaka in pri postavitvi spomenika Štefanu Kušerju. Je organizator Kušarjevega dneva in podpornik Slomškovih pohodov ter ljubitelj in ustvarjalec glasbe in zborovskega petja.

Zlati vojniški grb je prejel leta 2017 za duhovno vodenje in delo v župniji Črešnjice in v drugih župnijah, za ohranjanje kulturne dediščine, delo na glasbenem področju ter vsestransko pomoč ljudem v stiski.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

S. Jakop: Okrogli jubilej dr. Vinka Kraljiča, Ogledalo 2014, št. 98, str. 63
L. Sreš: Biti duhovnik je bila moja želja, Ogledalo 2017, št. 117, str. 22–23
S. Stagoj: Dr. Vinko Kraljič, Ogledalo 2006, št. 53, str. 12–14
Informacije posredoval: dr. Vinko Kraljič (junij 2019).
Arhiv Občine VojnikGlej tudi

link   Biti duhovnik je bila moja želja (Moja obcina)
link   Župnija Crešnjice


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5