CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRAMBERGER Ludvik
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KRAMBERGER, Ludvik


Rojen: 
22. junij 1917, Lenart v Slovenskih Goricah
Umrl:  31. marec 2009, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Ludvik Kramberger je bil rojen v Lenartu v Slovenskih Goricah in je kasneje sledil očetovim stopinjam ter vpisal študij medicine. Študiral je v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu in v Gradcu, kjer je leta 1942 tudi diplomiral. Prvo delo je opravljal v Avstriji – najprej kot zdravnik v civilnih zdravstvenih ustanovah, kasneje v vojaški sanitetni enoti. Uspelo se mu je vrniti v domovino, kjer se je pridružil partizanom in z njimi 9. maja 1945 vkorakal v osvobojeno Trbovlje. V istem mesecu je Kramberger v Trbovljah začel opravljati službo splošnega zdravnika, bil leta 1949 postavljen za okrajnega zdravnika in leta 1952 imenovan za upravnika takrat ustanovljenega zdravstvenega doma. Leta 1954 je v Zagrebu začel s specializacijo iz pediatrije in se po njej v Trbovljah lotil pionirskega dela: bolnišničnega in izven bolnišničnega otroškega zdravstvenega vodstva v Zasavju. Pod Krambergerjevim idejnim vplivom je bila zasnovana in zgrajena Otroška bolnica Trbovlje (slovesno odprta 29. 11. 1963), ki je delovala kot samostojni center za otroško zdravstvo, tam pa je Kramberger razvijal tudi Unicefov program za intermediarne centre zdravstvenega varstva matere in otroka. Pod Krambergerjevim vodstvom je Otroška bolnica Trbovlje postala tudi učna demonstracijska baza za podiplomsko izpopolnjevanje zdravnikov.

Primarij doktor Ludvik Kramberger je bil med letoma 1964 in 1987 predstojnik otroškega oddelka Bolnišnice Trbovlje. Prvi v Sloveniji je leta 1972 uvedel presejalni test za odkrivanje fenilketonurije, leta 1975 je uvedel test za odkrivanje mukoviscidoze pri novorojenčkih ter med prvimi, leta 1981, tudi presejalni test za odkrivanje prirojene hipotireoze. Z vsemi temi ukrepi je zmanjšal potrebo po bolnišničnem zdravljenju otrok in skrajšal ležalno dobo.

Za svoje delo je Ludvik Kramberger prejel številna priznanja in nagrade: leta 1984 je prejel Prvojunijsko nagrado, ki jo podeljuje Občina Trbovlje za izredne dosežke, leta 1996 pa je postal tudi »častni občan« Trbovelj.


Umrl je 31. marca leta 2009 v Trbovljah.


Dela

 


Viri in literatura

 - Ivančič Lebar, Irena (2008) Zgodovina zasavskega zdravstva. Trbovlje, Zasavski muzej Trbovlje.


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 9.9.2014, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5