CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRAMER Albert
Foto: Roman Rozina: Zasavski rokovnik
Galerija slik

KRAMER, Albert


Rojen: 
6. oktober 1882, Trbovlje
Umrl:  27. maj 1943, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Pravnik, politik in novinar Albert Kramer se je politično udejstvoval že kot dijak, in sicer v narodno-radikalnem gibanju, v tridesetih letih pa je postal najvidnejši slovenski liberalni politik in je zagovarjal jugoslovanski centralizem. Politiko in novinarstvo je uspešno prepletel že v dijaški letih, saj je bil kot član štajerske narodne stranke dopisnik različnih političnih revij.
Aktivno je deloval v politiki: bil je soustanovitelj in tudi član načelstva Jugoslovanske demokratske stranke, že leta 1918 pa je postal prvi jugoslovanski minister za konstituanto in izenačenje zakonov; v kasnejših vladah je vodil še druga ministrstva, npr. za trgovino in industrijo, za zgradbe in za trg. Leta 1914 je postal glavni urednik Slovenskega naroda ter soustanovitelj in direktor Jutra, tudi pred tem je pisal novinarske prispevke, in sicer za zagrebške Riječi ter splitske Svobode. Kot doktor prava in strokovnjak na svojem področju je postal tudi član vrhovnega zakonodajnega sveta, kasneje je bil izvoljen za poslanca v narodno skupščino in v senat Kraljevine Jugoslavije. Leta1941 je glasno nasprotoval Osvobodilni fronti in vodil liberalce v Slovenski zavezi.


Dela

Viri in literatura

- Rozina, Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.
- spletna stran Slovenske biografije: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi301084/Glej tudi

link   Wikipedija
link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 23.2.2018, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5