CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRASNIK Virgil
Foto: arhiv knjižnice
Galerija slik

KRASNIK, Virgil


Rojen: 
19. julij 1909, Nabrežina/Aurisina (Italija)
Umrl:  27. marec 1968, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Virgil Krasnik se je leta 1915 z družino iz Nabrežine preselil v Trbovlje. Gimnazijo je obiskoval v Celju, kjer je leta 1929 tudi maturiral. Vpisal je študij medicine v Ljubljani, a dokončal le pet letnikov od šestih, zadnje leto se je šolal v Beogradu, kjer je pridobil naziv doktor splošne medicine. Prvo službo je dobil v trboveljski bolnišnici, kjer je bil najprej prostovoljec, kasneje je delal na okrajnem uradu za zaposlovanje delavcev, med vojno pa je v celoti prevzel vodenje bolnišnice.

Njegova poklicna kariera v Trbovljah je bila leta 1944 prekinjena zaradi pridružitve partizanom. V tem času je bil organizator partizanskih bolnišnic v Savinjski dolini. Po koncu vojne in po osvoboditvi je spet prevzel vodenje trboveljske bolnišnice, tudi kirurškega oddelka, saj je med tem vpisal specializacijo iz kirurgije, ki jo je opravil leta 1950. Tako je bil od leta 1945 pa vse do svoje smrti ravnatelj bolnišnice in predstojnik kirurškega oddelka, leta 1961 pa je postal primarij Splošne bolnišnice Trbovlje. Kot zapiše Roman Rozina: »V času Krasnikovega vodenja je bolnišnica dobila sodobno organizacijsko podobo: ločili so otroke in odrasle bolnike, vzpostavili so interni, kirurški in ginekološko porodni oddelek, ustanovljeni sta bili transfuzijska postaja in rentgenski oddelek.« Bolnišnici pa je zagotovil tudi širitev oz. dodatni prostor v novo zgrajeni otroški bolnišnici in prizidku, kjer so locirali specialistične ambulante.


Dela

Viri in literatura

- Rozina, Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR.
- Wikipedija: http://sl.wikipedia.org/wiki/Virgil_KrasnikGlej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5