CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRPAN Marija (Marijanca)
Foto: Marija Krpan. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

KRPAN, Marija (Marijanca)


Rojena: 
3. januar 1932, Stražica (občina Vojnik)
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Dejavna članica Društva upokojencev Vojnik in prejemnica zlatega vojniškega grba Marija (Marijanca) Krpan (z dekliškim priimkom Arlič) se je rodila v Stražici pri Frankolovem. Medtem ko je živela pri svoji botri v bližnjem kraju Novake, je obiskovala osnovno šolo v Novi Cerkvi. Po njej je šolanje nadaljevala v Brežicah na tamkajšnji trgovski šoli, nato pa kot prodajalka delala v trgovinah v Novi Cerkvi in Slivnici pri Celju. Po poroki se je preusmerila v gostinstvo, nekaj let službovala v Rogaški Slatini, leta 1964 pa je postala poslovodkinja v gostilni »Pri Lovcu« v Vojniku, kjer je ostala do leta 1972. Še isto leto se je osamosvojila in kot zasebnica vse do upokojitve leta 1984 vodila bife »Pri Marijanci« v Zadobrovi pri Celju. Ob delu in skrbi za družino je v prostem času pela v pevskih zborih.

Po upokojitvi se je včlanila v Društvo upokojencev Vojnik, društvo s preko tisoč člani iz naselij krajevnih skupnosti Frankolovo, Nova Cerkev in Vojnik, v katerem je bila vseskozi zelo aktivna. Bila je članica njegovega upravnega in kasneje še nadzornega odbora, med letoma 1990 in 2004 pa tudi predsednica društva.
V času njenih štirih mandatov se je društvo finančno okrepilo tudi s pomočjo vsakoletne izdaje lastnih koledarjev in organizacije srečelova ter poživilo svojo dejavnost. Preko društvenih sekcij je spodbujalo svoje članstvo za udejstvovanje na področjih strelstva, ribištva, pletilstva, kulinarike in ruskega kegljanja. Poleg tega sta bili dejavni še komisija za ostarele in bolne ter komisija za izlete in prireditve. V okviru slednje je članstvo obiskalo številne kraje doma in v tujini (Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Švica, Italija in Grčija). Krpanova je bila tudi pobudnica ustanovitve pevskega zbora DU Vojnik, ki je deloval v letih 1985–1994. Pod njenim vodstvom so takrat celovito prenovili še društvene prostore (obnova strehe, napeljava centralnega ogrevanja in pridobitev telefonskega priključka) na Celjski cesti 17 v Vojniku, kjer je odprla tudi bife, za katerega je podarila svojo opremo.
Oktobra 2007 je postala častna članica Društva upokojencev Vojnik.

Sodelovala je z društvi upokojencev sosednjih občin, med drugim je bila tudi podpredsednica Zveze društev upokojencev Celje. Od leta 2001 je v komisiji za dodeljevanje najemnih stanovanj Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Je prejemnica več priznanj.

Za dolgoletno uspešno vodenje Društva upokojencev Vojnik, motiviranje članov društva ter za sodelovanje z lokalnim okoljem je leta 1999 prejela najvišje priznanje Občine Vojnik – zlati vojniški grb.


Prejeta priznanja:
1983: srebrna plaketa za uspešno delo (Obrtno združenje Celje)
1984: zlata plaketa za dolgoletno delo v organih obrtnega združenja in za uspehe pri delu v gostinski sekciji (Obrtno združenje Celje)
1996: zahvala za prizadevno delo (Zveza društev upokojencev Slovenije)
2002: zahvala za uspešno delo (Zveza društev upokojencev Celje)
2012: zlata plaketa (Pokrajinska zveza društev upokojencev Celje)
2016: zlata plaketa (Društvo upokojencev Vojnik)


Dela

Društvo upokojencev Vojnik: 50 let: 1952–2002, 2002 (urednica)
DU Vojnik: 60 let: 1952–2012, 2012 (urednica)
Viri in literatura

M. Bombek: Zlati občinski nagrajenci, Ogledalo 1999, št. 18, str. 6
M. Krpan: Utrip DU Vojnik skozi mojih 28 let sodelovanja, v: DU Vojnik: 60 let: 1952–2012, Vojnik 2012, str. 18–19
J. Vovk: Marija Krpan, 80-letnica, Ogledalo 2012, št. 86, str. 66
Informacije posredovala Marija Krpan (maj, julij 2019).
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 4.2.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5