CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUKOVEC Vinko
Foto: Arhiv MNZC.
Galerija slik

KUKOVEC, Vinko


Rojen: 
23. december 1870, Koračice pri Ormožu
Umrl:  5. oktober 1939, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Koračicah pri Ormožu v znani narodno zavedni kmečki družini. Do svojega 19. leta je pomagal staršem na posestvu, po odsluženem triletnem vojaškem roku pa je štiri leta obiskoval obrtno šolo v Gradcu, nato pa se gradbeno izpopolnjeval na Dunaju, v Budimpešti, Zagrebu in Sarajevu. Leta 1903 se je naselil v Celju in se leta 1906 osamosvojil kot tesarski mojster in stavbenik. Leta 1910 se je poročil z Marijo, hčerko župana Fazarinca, ki mu je rodila pet otrok, hkrati pa z veliko energije vstopil tudi v celjsko javno življenje. Med letoma 1922 in 1931 je bil podžupan, od 1931 do 1935 pa župan občine Celje - okolica. Več let je bil član okrajnega zastopa in podpredsednik sreskega cestnega odbora. Odlikovala ga je zelo oblikovana stanovska (poklicna) zavest, saj je do smrti predsedoval slovenskemu obrtnemu društvu v Celju in bil član raznih obrtnih društev in združenj tudi v širšem merilu. Bil je zvest član Sokola, družbe sv. Cirila in Metoda in predsednik organizacije Jugoslovanske nacionalne stranke v okoliški občini skoraj do združitve obeh občin v letu 1935. Za svoje javno delo je prejel priznanje reda sv. Save V. stopnje.
Podjetje v Celju na Lavi je v upravljanje prevzel po očetovi smrti sin Slavko Kukovec in ga vodil do 28. 4. 1948, ko ga je povojna oblast nacionalizirala.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 90–91
B. Goropevšek: Stoletje v Celju, Celje 2001, str. 74
J. Orožen: Zgodovina Celja in okolice, II. del, Celje 1974, str. 341
Vinko Kukovec, In memoriam, Nova doba 1939, št. 41, str. 2
Zadnja pot Vinka Kukovca, Nova doba 1939, št. 42, str. 2
Slavko in Milena Kukovec, Celje, družinski arhiv.Glej tudiPrispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 7.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5