CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUZMA Jože
Foto: Arhiv NT&RC
Galerija slik

KUZMA, Jože


Rojen: 
22. december 1934, Celje
Umrl:  19. november 2007, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Celju in ljubezen do domačega mesta mu kljub dinamičnosti značaja, športa in zlasti novinarskega poklica ni dala, da bi kdaj Celje za dalj časa zapustil. Začel je kot športnik na področjih rokometa, hokeja in plavanja (rokometni klub Kladivar ter hokejski in plavalni klub Neptun) in ostal aktiven športnik do leta 1958. V obdobju stagnacije celjskega rokometa je kot trener prevzel mladinsko selekcijo Partizana, ki je bila v naslednjih šestih letih najboljša v Sloveniji, s sodelavcem Tonetom Goršičem pa sta 8 let uspešno vodila tudi slovensko mladinsko rokometno reprezentanco. Z delom trenerja je prenehal leta 1965. Organizacijsko aktiven je bil tudi na področju hokeja in plavanja, dlje časa je bil tudi član upravnega odbora rokometnega kluba Celje – Pivovarna Laško.
Sooblikoval je mnoge organizacijske poteze na področju celjskega športa in sodeloval pri nastanku mnogih klubskih zbornikov. Z njegovo pomočjo so izšli zborniki ob jubilejih celjskega rokometa, Konjeniškega kluba Celje, Hokejskega kluba Cinkarna, NK CMC Publikum, atletskega društva Kladivar, pomagal pa je tudi pri nastanku publikacije 100 let športa v Celju. Velik del svojega življenja je bil zapisan športnemu novinarstvu (1959–2003). S tem delom je začel, ko je postal upravnik izpostave Večera v Celju in mu ostal zvest kljub kasnejši menjavi poklicev. Sodeloval je z večino časopisov in programov, ki so se posvečali športu in poleg »popularnih« rokometa in košarke mnogokrat predstavljal tudi športne panoge, ki se jih mediji niso pogosto dotikali.
Za svoje delo na področju športa je prejel številna priznanja (zlata plaketa Rokometne zveze Jugoslavije, zlata plaketa Sportskih novosti itd.), med vsemi pa ima največjo težo Bloudkova plaketa za življenjsko delo na področju športa iz leta 2002.
V letu 2005 je prejel zlati grb Mestne občine Celje za življenjsko delo na področju športa in športnega novinarstva.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

M. Agrež: Edini in neponovljivi Pepi Kuzma : znani celjski športni poročevalec, dopisni Jože Kuzma dopolnil sedemdeset let, Novi tednik 2004, št. 51, str. 11
Besedilo utemeljitve, ki so ga ob predlogu za priznanje pripravili Uroš Kranjc, Željko Zule, Petar Milovac in Harald Flis.Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 7.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5