CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LAMBRECHT (SALEŠKI) Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LAMBRECHT (SALEŠKI), Franc


Rojen: 
27. januar 1809, Slovenske Konjice
Umrl:  15. april 1878, Gradec/Graz (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v družini očeta Benedikta Vincenca, uglednega trškega krznarja in matere Tereze, rojene Vukovšek. Imel je še brata Jožefa in Miho ter sestro Marijo. Po osnovni šoli se je izučil mesarskega poklica. Leta 1829 je odšel v svet, zanesljivo ga najdemo v Hamburgu v severni Nemčiji leta 1833. Hamburški meščan je postal 24. januarja 1844. Kot veletrgovec s kožuhovino in usnjem je veliko trgoval z Rusijo. V Sankt Peterburgu si je poiskal ženo Ano Katarino Frolich. Francu in Ani se je rodilo šest otrok. Vsi so imeli po tri imena, kar naj bi dokazovalo, da so bili imenitni meščani. Čeprav je bil celo življenje zaposlen s trgovskimi posli in veliko družino, se je prav gotovo rad spominjal rojstnega kraja in zato ni čudno, da si je želel postaviti koristni pomnik v Konjicah, ki bi po njegovi smrti spominjal na nekdanjega sotržana. Franc Lambrecht je potrdil svojo navezanost na domači kraj 21. avgusta 1863 z ustanovitvijo dobrodelne ustanove za reveže pod imenom Ubožna ustanova Franca Lambrechta v Konjicah. V posebni listini je zagotovil sredstva za gradnjo doma in kasneje za delovanje ustanove. Lambrechtova želja, da bi dom začel delovati najkasneje do konca 1866, se ni uresničila. Gradnja je zahtevala dosti več časa, pa tudi denarja. K svoji prvotni glavnici petdeset tisoč goldinarjev je moral dodati še šest tisoč goldinarjev. Stavba, v sedanji Šolski ulici 4, je bila dokončana leta 1870, verjetno so jo naselili že istega leta, zanesljivo pa leta 1871. Lambrechtov dom je sprejel svoj statut leta 1902. Je najstarejši namenski objekt za ostarele na območju sedanje Slovenije.


Dela

Viri in literatura

J. Koropec, V. Zdovc, A. Leban: Lambrechtov dom Slovenske Konjice, 1998
Lambrechtov glas: interno glasilo Lambrechtovega doma v Slovenskih Konjicah, 2003-

Glej tudiPrispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5