CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LEŠNIK Lojze
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LEŠNIK, Lojze


Rojen: 
10. junij 1898, Huda Jama
Umrl:  10. avgust 1976, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Kot rudniški delavec in sindikalist je bil član sindikata Strokovne zveze rudarjev, organizacije krščanskih socialistov, ki je bila vključena v Jugoslovansko strokovno zvezo (JSZ), pri kateri je bil nekaj časa član vodstva. Deloval je med rudarji in bil med organizatorji zadružništva. Sodeloval je z Lojzetom Diaccijem in njuno skupno delo je imelo predvsem v revirjih velik odmev. Zaradi demonstracij proti neupravičenemu odpuščanju delavcev so ga l. 1933 zaprli.

Kot kandidat opozicije je bil l. 1935 izvoljen za župana občine Sv. Krištof. Tudi v dogodkih leta 1940 in 1941 je v okviru kršanskih socialistov in Osvobodilne fronte deloval enako kot njegov delovni prijatelj Lojze Diacci. Njuna pot se je ločila l. 1942, ko so v začetku oktobra Lešnika nemške okupacijske oblasti aretirale. Poslan je bil v koncentracijsko taborišče Mauthausen, pozneje v njegovo podružnico Gusen.

Po vojni je delal v rudniku Huda jama in bil med drugim tudi republiški poslanec in član Sveta republike SR Slovenije.Dela

Viri in literatura

M. Kovačič: Znani Laščani, Laško 1994
Enciklopedija Slovenije, 6. knjiga, Ljubljana 1992, str. 148–149


Glej tudiPrispeval/-a: Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško
Zadnja sprememba: 12.6.2020, Matej Jazbinšek, Knjižnica Laško

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5