CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LENARČIČ Tine
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LENARČIČ, Tine


Rojen: 
4. november 1924, Trbovlje
Umrl:  5. marec 2018, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Tine Lenarčič se je leta 1924 rodil rudarski družini v Trbovljah. Odraščal je v enem izmed trboveljskih rudarskih naselji, v Glažuti. Zasavčani ga poznamo kot vsestransko dejavnega, še najbolj pa izstopa njegovo delo na kulturnem in družbenem področju.

Tine Lenarčič je ob rudarskih pesmih in zgodbah »gor rasel«. Seveda ni bil edini, a bil je eden redkih, ki je rudarsko kulturo in dediščino vzljubil tako močno, da ju je sklenil ohraniti in prenesti naprej mlajšim rodovom. Uredil je mnogo knjig, in dve med njimi – Rudarske zgodbe in pripovedi ter Slovenske rudarske pesmi – sta posvečeni rudarski kulturi. V teh dveh knjigah je Tine Lenarčič zbral utrinke, ki so lepšali proste trenutke naših rudarskih prednikov. Tudi zaradi teh dveh knjig se je stoletna dediščina knapov iz Rdečih revirjev ohranila vse do danes.

Tine Lenarčič pa je zaslužen tudi za oživitev trboveljske knjižnice po drugi svetovni vojni. Leta 1945 ga je občinski ljudski odbor vključil v posebno komisijo, ki je bila zadolžena za oživitev knjižnice. Tine Lenarčič je dobil pooblastilo za zbiranje vseh vrst knjig (leposlovnih, strokovnih, mladinskih, …) – »na kup so nanosili« knjige, ki so bile pred vojno raznošene na vse konce in bile tako rešene pred Nemci. Lenarčič je knjige iskal tudi v Celju in Ljubljani ter pri različnih založbah. Knjige so zbirali med oktobrom 1945 in junijem 1946 ter tako pridobili preko 2.000 enot gradiva, med njimi so nekatere še danes del knjižničnega fonda Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje.


Dela

Knjige/dela:

- Trbovlje - po dolgem in počez, 2009
- Rudarske zgodbe in pripovedi (zbral in uredil), 2004
- Slovenske rudarske pesmi (zbral in uredil), 1983
- Obrt in podjetništvo v Trbovljah:ob 30 letnici Območne obrtne zbornice Trbovlje (zbral in uredil), 2000Viri in literatura

- Osebni pogovor z Lenarčičem (poletje 2013) 
- Lenarčičev neobjavljen prispevek/članek o zgodovini Knjižnice TrbovljeGlej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5