CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LIŠANIN Mihailo
Foto: Osebni arhiv.
Galerija slik

LIŠANIN, Mihailo


Rojen: 
19. november 1949, Lazac (Srbija)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v vasici Lazac pri Kraljevu, osnovno šolo je obiskoval v rojstni vasi, srednjo strojno pa v Kraljevu. Kot nadarjen mladi atlet dolgoprogaš je najprej tekmoval pri Metalcu iz Kraljeva, leta 1974 pa je na povabilo Valterja Štajnerja prestopil v celjsko atletsko društvo Kladivar. Svojo atletsko kariero je zaključil leta 1985.
Od leta 1974 je delal na oddelku za investicije v Železarni Štore, leta 1990 pa je kot zasebnik začel s prodajo likovnih materialov šolam po principu od vrat do vrat. Leta 1995 je ustanovil prvi časopis za likovne pedagoge Slovenije - Likovni svet, ki ima bralce sedaj v 26 državah, istočasno pa tudi mednarodni razpis za likovna dela mladih. Leta 2000 je ustanovil prvo stalno otroško galerijo v Sloveniji na Starem gradu Celje. Do leta 2004 se je nabralo že 100.000 likovnih del ustvarjalcev do 20. leta starosti, in sicer iz 65 držav in z vseh kontinentov. Kolekciji na temo Konj (45.000 del iz 55 držav) in Gradovi – kulturna dediščina (10.000 del iz 38 držav) sta gotovo največji svetovni kolekciji na to tematiko.
Od leta 1999 je z izbranimi likovnimi deli iz teh zbirk organiziral 32 razstav po Evropi, Aziji, Avstraliji in Južni Ameriki. O odmevnosti prireditev priča več kot z 700 časopisnih prispevkov v 28 jezikih, M. Lišanin pa je za svoje delo doma in zunaj meja prejel številna strokovna in diplomatska priznanja.
Za vzpodbujanje ustvarjalnosti mladih z vseh kontinentov in promocijo Celja in Slovenije v svetu je prejel bronasti celjski grb v letu 2003.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

Dokumentacija o razvoju in delu galerije mladih, predana Domoznanskemu oddelku OKC.
Brošura 11. april, praznik Mestne občine Celje, Celje, 2003, str. 13.


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5