CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LINDNER Gustav Adolf
Foto: Wikipedia.
Galerija slik

LINDNER, Gustav Adolf


Rojen: 
11. marec 1828, Roždalovice (Češka)
Umrl:  16. oktober 1887, Praga


Kraj delovanja: 


Rojen v Roždalovicah na Češkem. Šolal se je v Pragi in Litomericah. Starši so želeli, da bi postal duhovnik, toda sam se je odločil za drugo pot. V revolucionarnem letu 1848 se šolal v Pragi, se sam udeležil dogajanja, poslušal na univerzi odlične predavatelje iz fiziologije, psihologije in slavistike in se usposobil za profesorja v srednjih šolah.
Kot gimnazijski profesor je med letoma 1851 in 1855 delal na Češkem, zaradi strokovno in nacionalno liberalnih nazorov pa so ga v letu 1855 prestavili v Celje. V Celju – trdnjavi Nemštva na jugu – je ostal vse do leta 1871. Disciplinski ukrep njegovega odprtega duha seveda ni mogel zadušiti; njegova razgledanost, metodičnost dela in ustvarjalska energija so navezali strokovne stike po vsej Evropi, predvsem pa zaznamovali duhovna obzorja njegovih učencev in mesta ob Savinji.
Svoja pedagoška spoznanja je posredoval v številnih predavanjih za učitelje in starše in požel mnogo priznanj. Predaval je o šolskem sistemu, sodobnih vzgojnih prijemih, o razmerju med šolo in javnostjo, o psihologiji mladega človeka itd. Pri tem se je opiral na znane strokovne avtoritete - Herbarta in Komenskega – ter na njuni podlagi gradil svoje lastne teorije.
V Celju je delal skoraj 17 let in objavil številna pomembna strokovna dela v nemščini ali češčini. Prispeval je še številne razprave in strokovne članke v strokovne revije.
Leta 1871 so njegova dela doživela posebno priznanje na svetovni razstavi v Londonu, isto leto pa se je vrnil na Češko in leta 1872 postal direktor učiteljišča v mestu Kutna Hora. Ustanovo je s svojimi bogatimi strokovnimi izkušnjami vodil 10 let in jo razvil v eno najboljših tovrstnih šol v monarhiji.
Lindnerja stroka vrednoti ne le kot najpomembnejšega češkega pedagoga po Janu Amosu Komenskem, ampak ga uvršča med najpomembnejše pedagoge slovanskega rodu nasploh.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Izbor Lindnerjevih del:

Lehrbuch der empirischen Psychologie (Učbenik empirične psihologije), 1858
Lehrbuch der formalen Logik (Učbenik formalne logike), 1861
Einleitung in das Studium der Philosophie (Uvod v študij filozofije), 1866
Das Problem des Glücks (Problem sreče), 1868
Ideen zur Psychologie der Gesellschaft (Misli o psihologiji družbe), 1871Viri in literatura

I. Mlinar: Ob 150-letnici gimnazije v Celju, Poročilo za šolsko leto 1957/58, str. 7
E. Protner: Gustav Adolf Lindner und der pädagogische Herbartianismus in Slowenien, v: Erziehung und Unterricht : neue Perspektiven auf Johann Friedrich Herbarts Allgemeine Pädagogik, Paderborn 2018 , str. 219–232
J. Štraus: Gustav Adolf Lindner und seine Schule: Leben und Werk des grossen tschechischen Pädagogen, Pädagogik und Schule in Ost und West 1968, št. 12, str. 372–377Glej tudi

link   Wikipedija (v cešcini)
link   Cobiss bibliografija
link   Deutsche Biographie


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 25.5.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5