CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LIPIČNIK Adalbert
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LIPIČNIK, Adalbert


Rojen: 
31. julij 1913, Celje
Umrl:  3. september 1971, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Čretu pri Celju, nižjo gimnazijo je obiskoval v Celju, nadaljeval na Srednji tehnični šoli v Ljubljani in leta 1932 opravil zaključni izpit pri prof. Franu Bernekerju.
Od začetka maja 1933 do maja 1935 je vodil kamnoseštvo pri očetu Maksu Lipičniku in v tem času izvedel vrsto reliefnih in polnih plastik za nagrobne spomenike.
Želja po nadaljnji izobrazbi ga je vodila na Dunaj, nato pa na zagrebško in beograjsko akademijo. Druga svetovna vojna je prekinila njegov študij, tako da je diplomo opravil šele leta 1947 na oddelku za kiparstvo na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Po diplomi je bil najprej zaposlen pri očetu, nato pa se je osamosvojil in deloval kot samostojni umetnik in kasneje kot likovni pedagog.
Podatki o umetniku so zelo skromni. Njegova dela so večinoma ohranjena v fotografiji, le nekaj je originalov; med njimi »Benečanka«, ki je nastala tik pred vojno. Gre za lik ženske glave, ki ga zaznamuje jasna, čista in poenostavljena kompozicija oblik in elegantna linija. S tem je dosegel vizualni učinek idealne in poduhovljene lepote.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

A. Domjan, Zavest časa v likovni umetnosti, v: Trideseta leta na Celjskem, Celje 1997, str. 93
P. Jurinić: Slovenske boje u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, Zagreb 2012Glej tudi

link   Posmrtna maska dr. Franceta Kotnika. Avtor: Adalbert Lipicnik (SIstory)
link   Grob A. Lipicnika na Mestnem pokopališcu Celje (Billion Graves)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5