CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LIPNIK Jože
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LIPNIK, Jože


Rojen: 
28. februar 1935, Rogaška Slatina
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


 Rodil se je v Rogaški Slatini. Gimnazijo je obiskoval v Celju, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral slovenščino in ruščino. Študij je nadaljeval v Zagrebu, kjer je 1981 magistriral in 1988 doktoriral iz filologije (jezikoslovja) in si pridobil naziv doktorja jezikoslovnih znanosti.

V letih1958 in 1970 je poučeval slovenščino in tudi druge predmete na osnovni, obrtni in steklarski šoli v Rogaški Slatini. Opravljal je tudi delo pedagoškega svetovalca. Od leta 1975 dalje je delal kot univerzitetni predavatelj v Mariboru, na Dunaju in Olomoucu na Češkem. Na Pedagoški fakulteti v Mariboru je bil več let tudi predstojnik na oddelku za razredni pouk in slavistiko. Večkrat pa so ga kot priznanega strokovnjaka in predavatelja povabili na univerze po državah Evrope.

Jože Lipnik je znan kot profesor in kot publicist. Njegova obsežna bibliografija zajema samostojne publikacije, strokovne članke, prevode, recenzije, kritike, ocene in poročila. Najbolj se posveča reševanju metodičnih in didaktičnih vprašanj pouka slovenskega jezika in književnosti v osnovni in srednji šoli. Strokovne članke objavlja tako v lokalnih časopisih kot tudi v tujih zbornikih. Strokovne in znanstvene prispevke je objavil tudi v angleščini, češčini, esperantu, hrvaščini, litovščini. katalonščini, madžarščini, nemščini, ruščini in slovaščini.

V Rogaški Slatini je organiziral mednarodni znanstveni simpozij o dr. Francetu Kidriču, prav tako je tu organiziral srednjeevropski posvet o izobraževanju odraslih, ki so se ga udeležili znanstveniki tudi iz drugih držav. Uredil je zbornike o Leopoldu Volkmerju, Francu Simoničiču in Francetu Kidriču ter napisal več strokovnih in znanstvenih knjig.

V samozaložbi zbirke Lipnik sta z ženo Cilko izdala vrsto pesniških in drugih knjig.

V Rogaški Slatini sta z ženo več let vodila taborniški odred. Vrsto let je zvest ljubitelj gora in tako je kot vodja kluba 4000+ planinskega društva Izvir osvojil številne vrhove gora, med njimi tudi Mont Blanc, Kilimandžaro in Mont Kenya.

Odlikovanja, ki jih je prejel za svoje bogato delo: Medalja dela, Medalja za vojaške zasluge, Red dela s srebrninm vencem, Zlati javorjev list Zveze tabonikov Jugoslavije, Zlata plaketa Univerze Maribor, Plaketa in Častna medalja Pedagoške fakultete Univerze Palackega Olomouc na Češkem. Leta 2005 mu je Občina Rogaška Slatina podelila naziv Častni občan Občine Rogaška Slatina.


Dela

Strokovne in znanstvene knjige:
Leksikon domačih in tujih književnikov (Priročnik za maturante), 1995
Metoda branja in dela z besedilom v osnovni šoli, 1992
Metodika govorne vzgoje, 1993
Mali čvek, 1994
Metodika književne vzgoje, 1991
Stoji učilna zidana (monografija o osnovni šoli Lesično), 1996
Ulice in trgi Rogaške Slatine: razlaga imen, 2005

Pesniške zbirke:
Lepo zaradi tebe je živeti, 2002
Sedem križev (skupaj z Erno Ferjanič), 2008
Molitve za mojo muzo, 2012
Pogovori v samoti, 2010Viri in literatura

 Drago Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana, Nova revija, 1999
Jože Lipnik, Erna Ferjanič: Sedem križev, Rogaška Slatina, samozaložba (zbirka Lipnik), 2008


Glej tudi

link   wikipedia


Prispeval/-a: Jerneja Medved, Knjižnica Rogaška Slatina
Zadnja sprememba: 24.10.2013, Jerneja Medved, Knjižnica Rogaška Slatina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5