CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LORGER Stanko
Foto: Zasebni arhiv S. L.
Galerija slik

LORGER, Stanko


Rojen: 
14. februar 1931, Buče
Umrl:  25. april 2014,


Kraj delovanja: 


Po končani gimnaziji se je vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani in uspešno zaključil študij matematike in fizike. Zaposlil se je leta 1962 na Srednji ekonomski šoli in se kot profesor – svetnik upokojil leta 1995. Znan je bil kot odličen pedagog, ki je vzgojil generacije ekonomistov in jim znal vdihniti ravnotežje med študijem in zdravim športnim življenjem.
S tekmovalno atletiko je začel leta 1950 in je že leto kasneje postal stalni član jugoslovanske atletske državne reprezentance. Njen član je ostal vse do svojega slovesa od atletike leta 1962.
V svoji bogati atletski karieri je sodeloval na treh olimpijskih igrah in na treh evropskih prvenstvih. Dvakrat je bil svetovni študentski prvak in 12-krat prvak Balkana, in sicer 10-krat v teku na 110 metrov z ovirami, enkrat v teku na 100 m in enkrat v štafeti 4 x 100 m. Posamične zmage je dosegal tudi na atletskih tekmovanjih številnih evropskih mest (Moskva, Varšava, Praga, Bukarešta, Sofija, Carigrad, Atene, Pariz, Rim, Oslo, Dortmund itd.).
Za dosežene športne uspehe je prejel številna visoka priznanja, bil v letih 1957 in 1958 proglašen za najboljšega športnika Jugoslavije, med drugim pa je leta 1967 prejel tudi Bloudkovo nagrado.
Vseskozi je bil povezan s Celjem in bil zlasti zvesti član celjskega AD Kladivar.
Leta 1997 je postal častni meščan Celja zaradi izjemnih uspehov na področju atletike, ki so pomenili nesporno promocijo mesta ob Savinji.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

M. Ivanc, I. Sajko: Celjska atletika: portret prof. Stanka Lorgerja, raziskovalna naloga, Celje 1998
B. Piano: Vrhunski atlet po naključju, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 86–87
Gradivo predloga za naziv častnega občana Občinskemu svetu MOC, ki ga je pripravil sekretariat občinskega sveta. Tipkopis, Celje, 1997Glej tudi

link   Wikipedia
link   Portal Slovenski grobovi


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5