CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LUŽEVIČ Franjo
Foto: Franjo Luževič kot študent v Zagrebu. Zasebni arhiv.
Galerija slik

LUŽEVIČ, Franjo


Rojen: 
29. avgust 1903, Slance
Umrl:  30. september 1981, Ptuj


Kraj delovanja: 


Franjo Luževič je bil pevski pedagog, pevovodja, skladatelj in organist, ki je pustil velik pečat ne samo v teharskem, ampak tudi v širšem slovenskem prostoru, predvsem na področju Ptuja in Podravja. Rodil se je v kraju Slance pri Teharjah v kmečki družini Franca Luževiča in Roze Štante, kjer je tudi naredil prve glasbene in pevske korake na orglah teharske cerkve in v različnih teharskih pevskih društvih. Po končani teharski osnovni šoli je obiskoval mestno glasbeno in orglarsko šolo v Celju, ki ju je končal leta 1921. Prvič ga je po končanem šolanju v Celju pot zanesla na Ptuj, kjer je bil organist pri ptujskih minoritih, tajnik Izobraževalnega in bralnega društva za minoritsko župnijo in zborovodja društvenega zbora Slavček.

Po odsluženem vojaškem roku leta 1924 se je vrnil na Teharje, kjer je postal organist. V teharski cerkvi je bil orglar že v času svojega šolanja v Celju. V tem času se je aktivno udejstvoval v teharskih pevskih društvih in zborih. Vodil je mladinski in mešani zbor Prosvetnega društva, bil med ustanovitelji pevskega društva Slavec in bil društveni pevovodja do leta 1934, ko je zapustil Teharje. V tem času je odšel študiral glasbo na Državno glasbeno akademijo v Zagreb, kjer je študij končal leta 1934.

Po končanem študiju je služboval v srbskem cerkvenem pevskem zboru v Vršcu in leta 1937 odšel v Vukovar, kjer je zasedel mesto dirigenta v hrvaškem pevskem društvu Dunav, bil učitelj klavirja v zasebni glasbeni šoli in organist v mestni župnijski cerkvi. Med 2. svetovno vojno je bil tudi profesor petja na vukovarski gimnaziji. Leta 1945 je prosil za premestitev in se vrnil na Ptuj. Po koncu vojne se je posvetil pedagoškemu delu in glasbenemu ustvarjanju. Od jeseni leta 1945 je tri šolska leta poučeval glasbo na ptujski gimnaziji, kjer je vzpostavil mladinski pevski zbor s 120 pevci in pevkami in leta 1947 med srednješolskimi zbori dosegel prvo mesto na okrožnem tekmovanju v Mariboru. V šolskem letu 1947/48 je odšel poučevat na Glasbeno šolo Ptuj, kjer je prevzel pouk klavirja in skladal ter pisal več pesmi za mladinske, otroške, pa tudi za mešane zbore. Njegov glasbeni opus zavzema skoraj 200 pesmi, skladb in drugega notnega gradiva. Njegove najbolj znane otroške in mladinske pesmi so Poletni večer, Tri vrabci, Kolo, Tonček sprašuje, Dežek in druge. Pisal je tudi klavirske skladbe, najbolj znane so 10 lahkih skladb za klavir leta 1965. Pisal je tudi solistično in komorno glasbo, skladbe za cerkvene zbore in orglarske melodije. Prav tako je napisal mašo Slovenska maša na čast sv. Ceciliji leta 1947. Na glasbenem področju je največ sodeloval s skladateljem Ferdom Juvancem ml. z Glasbene šole Ptuj, pri zboru Glasbene matice od jeseni 1945 in dirigentom ter pianistom Gregorjem Gregorcem.


Avtor besedila: Matej Ocvirk


Dela

Slovenska maša na čast sv. Ceciliji, 1947
Skladbe za mlade violiniste, 1963
10 lahkih skladb, 1965
Otroške in mladinske pesmi, 1970, 1971

Notno gradivo: Mladost (1956), Pionirska (1956), Dežek (1958), Mama (1958), Tonček sprašuje (1959), Binček in kos (1959), Tri vrabci (1958), Milanček boluje (1959), Poletni večer (1960), Kolo (1961), Striček led (1972), Polnočna podoknica (1977)Viri in literatura

J. Gregorc: Zadnje slovo od skladatelja in pedagoga prof. Franja Luževiča, Tednik 1981, št. 39, str. 6
Franjo Luževič. Glasbeni pedagog in skladatelj šestdesetletnik, Tednik 1963, št. 15, str. 4
F. Luževič: Otroški in mladinski zbori: izdano ob stoletnici skladateljevega rojstva, Ptuj 2003
Pokrajinski arhiv Maribor. Fond Pevsko društvo Slavec PAM/0122/03357
Zgodovinski arhiv Ptuj. Fond Glasbena šola Karol Pahor Ptuj ZAP/0139


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Kamra
link   Leksikon Spodnjepodravci
link   Diplomsko delo Življenje in delo skladatelja Franja Luževica


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 18.12.2017, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5