CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJDIČ  Peter (ml.)
Foto: Arhiv knjižnice.
Galerija slik

MAJDIČ , Peter (ml.)


Rojen: 
12. februar 1862, Jarše pri Mengšu
Umrl:  12. november 1930, Celje


Kraj delovanja: 


Peter Majdič izhaja iz ugledne mlinarske družine, ki je sprva živela v Jaršah pri Mengšu. Po zaključenem osnovnem in strokovnem šolanju se je sprva zaposlil v očetovem mlinu, leta 1888 pa mu je le-ta na Spodnji Hudinji pri Celju od švicarskega podjetnika Lutza kupil parni mlin. S tem začetnim kapitalom je začel uspešno pot samostojnega podjetnika in kmalu prerasel v najpomembnejšega slovenskega industrialca in posestnika v Celju.
Majdičev mlin je bilo prvo večje celjsko podjetje, ki je bilo povsem v slovenskih rokah. To je bilo zlasti pomembno v času, ko so Slovenci na gospodarskem in političnem polju šele začeli zavzemati položaje, ki jih je prej zaznamoval nemški monopol.
Sčasoma je svoj mlin tako moderniziral, da po navedbah sodobnikov ni imel konkurence na vsem prostoru Vzhodnih Alp. Kasneje je v Škofji vasi kupil še drugi mlin, ki pa ga je kasneje zaradi krize v mlinarstvu preuredil v tovarno volnenih izdelkov in odej.
Kot zaveden Slovenec se je aktivno vključeval v celjsko javno življenje. Ob pomoči prijateljev in s pravno pomočjo dr. Josipa Vrečka je v Celju ustanovil veletrgovino z železnino Merkur kot odgovor na monopolni položaj, ki ga je do takrat imela trgovina Nemca Juliusa Rakuscha. Leta 1906 je odprl podružnico Merkurja tudi v Kranju, v Štorah kupil šamotno tovarno, v Jaršah pa ustanovil industrijo platnenih izdelkov, ki pod imenom Induplati posluje še danes.
Ob pomoči odličnih slovenskih jezikoslovcev je izdal prvi večji cenik železninarskih izdelkov in tako neposredno pripomogel k razvoju slovenske terminologije na tem področju. Dejaven je bil tudi na področju turizma (Savinjska in Logarska dolina), zaradi smisla za tehnološki napredek pa njegovo ime srečamo tudi med ustanovitelji in častnimi člani več avtomotoklubov.


Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

B. Goropevšek: Slovenski veleindustrijalec in veleposestnik, v: Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 42–43
Peter Majdič, Trgovski tovariš 1930, št. 11, str. 230–231
B. Sever: Majdič, v: Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek, Ljubljana 1992, str. 368Glej tudi

link   Wikipedia
link   Kamra
link   Razglednica z Majdicevim mlinom (Cobiss+)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5