CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJDIČ Cveto
Foto: Savus
Galerija slik

MAJDIČ, Cveto


Rojen: 
19. december 1928, Trbovlje
Umrl:  19. september 2019, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Cveto Majdič se je po končani trboveljski gimnaziji in študiju rudarstva v Ljubljani zaposlil v Rudniku Trbovlje. Najprej je deloval v jamskem obratu rudnika, nato se je zaposlil v hčerinskem podjetju rudnika, ki se je imenovalo Rudarska gradbena dejavnost (RGD), kjer se je ukvarjal z izgradnjo tunelov. Kasneje je bil vrsto let zaposlen v trboveljskem Rudisu. Vse življenje je bil aktiven na različnih področjih. Do upokojitve je opravljal številne družbenopolitične naloge. Bil je namestnik predsednika republiškega komiteja za energetiko, predsednik sindikata energetike v ZSS, član družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije in predsednik Sveta uporabnikov v izobraževalni skupnosti Slovenije. V občini je bil odbornik, predsednik sveta za finance, predsednik sveta za telesno kulturo in podpredsednik Izvršnega sveta Skupščine občine Trbovlje.

Njegov prispevek k trboveljskemu športu je ogromen. V mladosti se je aktivno ukvarjal s smučanjem, z rokometom in atletiko, v kateri je postal srednješolski prvak Slovenije, in sicer v teku na 100 metrov.

Prav tako je aktivno igral rokomet. Lahko rečemo, da je bil eden od začetnikov igranja organiziranega rokometa v Trbovljah, vodil je tudi odbor za izgradnjo kegljišča v Trbovljah ter odbor za izgradnjo smučišča Medvednica. Spomini in številne izkušnje so prispevale k temu, da je leta 1999 izdal knjigo Zgodovina smučanja v Trbovljah.

Aktiven je bil tudi v Planinskem društvu Trbovlje, v Filatelističnem društvu Trbovlje ter Zasavskem društvu seniorjev managerjev in strokovnjakov. Njegov prispevek na gospodarskem področju ter v družbenih, športnih in ljubiteljskih dejavnostih v občini je bil tako velik, da je leta 2018 postal častni občan Trbovelj.


Dela

Zgodovina smučanja v Trbovljah, 1999


Viri in literatura

Savus, l. 6, št. 10 (24. 10. 2019), str. 4
Zasavski tednik, l. 5, št. 6 (28. 6. 2018), str. 7

 


Glej tudi

link   Bibliografija v COBISS
link   Intervju s Cvetom Majdicem (Savus, 2018)


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 19.12.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5