CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJDIČ Leopold
Foto: Tine Lenarčič: 60 let planinstva v Trbovljah, 1973, str. 89
Galerija slik

MAJDIČ, Leopold


Rojen: 
11. november 1891, Köflach (Avstrija)
Umrl:  22. marec 1960, Trbovlje


Kraj delovanja: 


Leopold Majdič je mladost preživel v mestu Köflach na avstrijskem Štajerskem. Leta 1924 je bil pobudnik za ustanovitev planinske sekcije pri DPD Svoboda Trbovlje ter iniciator ustanovitve Turističnega društva Prijatelj prirode v letu 1930. Poleg tega je postal iniciator prve delavske planinske koče v Sloveniji, ki je bila postavljena v letu 1932 na Mrzlici na Štorovi ravni. Bil je pobudnik dobrih odnosov med takratno trboveljsko podružnico Slovenskega planinskega društva in društvom Prijatelj prirode Trbovlje. Dal je pobudo za obnovitev dela enotne planinske organizacije v Trbovljah po koncu vojne ter postal predsednik gradbenega odbora za postavitev planinske koče na Mrzlici v letu 1946. Iniciator in dejanski vodja številnih družinskih, skupinskih in množičnih izletov na zasavske planinske vrhove, pa tudi v Savinjske in Julijske Alpe ter neumoren organizator članstva planinske organizacije in sinonim planinske ideje v Trbovljah, posebno pri delavskem prebivalstvu. Pred vojno je bil dejaven tudi na kulturnem področju pri društvu Svoboda Trbovlje, v starem delavskem domu.

Ko je bil leta 1963 zgrajen nov planinski dom na Mrzlici, se je upravni odbor Planinskega društva Trbovlje odločil, da obstoječo kočo prestavi nekaj sto metrov stran na planjavo. Odločili so se, da se bo koča, ki so jo demontirali in na novo postavili, imenovala po Leopoldu Majdiču, bronastem Poldetu, legendarnem planincu. In tako se koča imenuje Poldetova koča na Mrzlici, ki stoji na nadmorski višini 1119 metrov. V Poldetovi koči so naslednji prostori: dnevni prostor je imel 12 sedežev, pet sob je imelo skupno 11 postelj in 18 skupnih ležišč, skupaj 29 ležišč. Do koče so napeljali tudi elektriko in pitno vodo. Vsa dela so bila dokončana leta 1965. Poldetova koča še sedaj služi kot depandansa planinskemu domu na Mrzlici, travnik pred to kočo služi za različne športne igre, dolga leta pa je služil za množične prireditve ter srečanja Revirčanov in Savinjčanov.


Dela

 


Viri in literatura

 T. Lenarčič: 60 let planinstva v Trbovljah, Trbovlje 1973


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5