CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MARTINI Josef
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MARTINI, Josef


Rojen: 
6. marec 1838, Rogatec
Umrl:  8. september 1895, Celje


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v Rogatcu v nemško usmerjeni družini. Njegov akvarel z naslovom Celje z mestnim parkom iz leta 1862 (signiran Josef Martini, Maler und Fotograf von Rohitsch) kaže na to, da je takrat živel in delal še v Rogatcu. Sredi 60. let 19. stoletja se je preselil v Celje in imel v Gosposki ulici enega prvih slikarskih in fotografskih ateljejev v Celju. Bil je med prvimi (če ne prvi) poklicnimi celjskimi fotografi.
Leta 1868 je izdelal spominske fotografije žalskega tabora, leta 1880 fotografiral s strani žandarmerije ustreljenega razbojnika Guzaja in leta 1893 umrlega dolgoletnega celjskega župana Neckermanna. S temi fotografijami je postal znan po vsej Štajerski. Leta 1886 je odprl atelje tudi v zdravilišču Laško, približno v istem času pa tudi v Postojni, v bližini Postojnske jame.
Za svoje uspešno delo je leta 1880 dobil posebno priznanje cesarja. Po njegovi smrti v Celju je njegov atelje prevzela njegova hčerka Julija Martini, ki ga je vodila do leta 1908 sama, kasneje pa z bratom Josefom Martinijem. Le-ta ga je kasneje vodil sam in v Celju delal vse do konca druge svetovne vojne v letu 1945.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Viri in literatura

J. Cvirn: Dokumentacija o celjskih fotografih. Hrani Pokrajinski muzej Celje.
R. Fugger Germadnik: Odsotnost smehljaja: Celjski poklicni fotografi v 19. in začetku 20. stoletja, Celje 2009
M. Kambič, B. Kovič, P. Krečič: 150 let fotografije na Slovenskem, Ljubljana 1989, str. 154Glej tudi

link   Josef Martini - celjski fotograf (1838-1895) (Kamra)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5