CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MEDVED Drago
Foto: Ivana Ika Medved. Osebni arhiv.
Galerija slik

MEDVED, Drago


Rojen: 
9. januar 1947, Ponikva (Občina Šentjur)
Umrl:  7. januar 2016, Nova Cerkev


Kraj delovanja: 


III. osnovno šolo je obiskoval v Celju, Šolski center tiska in papirja v Ljubljani in nato zaključil Višjo upravno šolo v Ljubljani.
Delati je začel leta 1966 kot stavec v Celjskem tisku (kasneje Cetisu) in po treh letih postal tehnolog grafične priprave v podjetju. Leta 1971 je postal tehnični urednik pri celjskem časopisu Novi tednik, to delo opravljal do leta 1978, potem pa delal do leta 1982 kot odgovorni urednik časopisa. V letih 1982 in 1988 je bil predsednik Občinske konference Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL) v Celju, od 1988 do 1992 novinar in komentator kulturne redakcije dnevnika Delo, krajši čas delal pri podjetju Fit-media v Celju, postal samostojni novinar in leta 2000 samostojni podjetnik, ki se je ukvarjal z založništvom in svetovanjem.
Že začetek njegove delovne dobe je zaznamoval interes za širše kulturno in družbeno dogajanje, ki ga je kmalu potegnil iz proizvodnega procesa. Njegova prva literarna objava je izšla leta 1966 v reviji Mlada pota, najdemo ga med ustanovitelji celjske literarne revije Obrazi (prvih šest let je bil tudi njen urednik), leta 1971 je bil med ustanovitelji Tedna domačega filma v Celju in deset let delal kot podpredsednik organizacijskega odbora ter opravljal v okviru festivala še druge funkcije. Bil je urednik za literaturo pri reviji Znamenje.
Njegovo uredniško delo pri Novem tedniku ga je zbližalo tudi z radijskim medijem. Bil je urednik številnih kulturnih oddaj (Kulturni mozaik, literarne oddaje itd.), širina pa zaznamuje tudi njegovo kasnejše delo pri SZDL. Kot novinar je objavljal v številnih dnevnikih in tudi revijah (Delo, Naša žena, Viva, Večer, Pet zvezdic, Vino, Sad), ustvarjalsko pa se je razmahnil zlasti v obdobju samostojnega dela – kot svobodni novinar in kasneje podjetnik – samostojni kulturni delavec in založnik.
Bogata je tudi njegova publicistična in uredniška dejavnost. Ukvarjal se je z oblikovanjem in slikanjem, omeniti pa velja tudi njegove filmske scenarije (deset scenarijev za film Resnice o vinu ter scenarij in realizacija dokumentarnega filma o znanem slovenskem enologu Zvonimirju Simčiču).
Zaradi dobrega poznavanja slovenske kulturne, družabne in enološke tradicije je uspel ne le kot avtor številnih del s tega področja, ampak tudi kot predavatelj, moderator razgovorov in organizator številnih prestižnih dogodkov.
Postal je vitez Evropskega reda vitezov vina (Ordo equestris vini Europae), vitez slovenske dvanajstije Reda sv. Fortunata ter brat Reda sv. Jurija – Evropskega reda hiše Habsburg-Lothringen.
Umrl je na svojem domu v Novi Cerkvi in bil pokopan na Mestnem pokopališču Celje.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Med številnimi avtorskimi in uredniškimi deli velja izpostaviti vsaj knjige:

Vasilije Ćetković Vasko, 1983 (monografija)
Trta življenja, 1992
Slovenski Dunaj, 1995
Najlepše trte na Slovenskem, 1995
Anton Bezenšek iz Bukovja, 1996
Vinski brevir, 1997
Šampanjec, sreča sveta, 1999
Sto resnic o vinu, 2000
Donava, 2001 (spremna publikacija ob izrednem podvigu plavalca Martina Strela, pri katerem je pripravil celotno logistiko)
Stoletne gostilne na Slovenskem, 2002
New Swing Quartet, 2003 (monografija)
Jože Svetina, 2004 (monografija)
Darinka Pavletič Lorenčak, 2005 (monografija)
Omizje, 2005 (monografija)
Botritis, 2007 (poezija)
Vinske bravure, 2011
Stebri slovenskega gospodarstva: podjetniške družine na Slovenskem do 2. svetovne vojne, 2017 (posthumno)Viri in literatura

I. Longyka: Medved, Drago, v: Enciklopedija Slovenije, 16. zvezek, Ljubljana 2002, str. 129
D. Medved: Curriculum vitae, zapis o življenju in delu, posredovan Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje v decembru 2006 za namen Celjskega biografskega leksikona.
Informacije posredovala: Ivana Ika Medved (marec 2019)Glej tudi

link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija
link   Nekrolog (Delo)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 19.3.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5