CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MENIH  Jože
Foto: M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999, str. 284
Galerija slik

MENIH , Jože


Rojen: 
23. april 1922, Hrastnik
Umrl:  8. januar 1943, Osankarica


Kraj delovanja: 


Rodil se je v rudarski družini kot eden izmed treh otrok. Življenje mu je zaznamovala smrt matere, ki mu je umrla pri starosti 5 let. Osnovno šolo je obiskoval v Hrastniku, gimnazijo v Celju, nato v Mariboru, maturiral pa je leta 1941 v Ljubljani. Družil se je z napredno mislečimi delavci in bil med organizatorji kulturnih nastopov, študijskih in čitalnih krožkov. Pisal je pesmi, gledališke ocene, sodeloval pri ilegalnem skojevskem časniku Slovenska mladina, pri Srednješolcu in v Hrastniku predaval mladini v prosvetnem društvu Vzajemnost.

Avgusta 1941 je odšel v partizane v trboveljsko skupino in bil konec meseca zajet in izgnan na Hrvaško, od koder se je ilegalno vrnil v Ljubljano. Februarja 1942 se je pridružil 2. štajerskemu bataljonu, postal maja politični komisar 1. bataljona Savinjskega odreda in se udeležil pohoda 2. grupe odredov čez Gorenjsko na Štajersko. Kot večina borcev je ostal v Pohorskem bataljonu, ki so ga po izdaji obkolile močne nemške enote. V boju 8. januarja na Osankarici so padli vsi borci, tudi Jože Menih.

Jože Menih - Rajko Knap je bil 27. novembra 1953 imenovan za narodnega heroja. Po njem se imenuje Osnovna šola v Hrastniku.Dela

Viri in literatura

M. Planinc: Letopis 1999, Hrastnik 1999
Enciklopedija Slovenije, Ljubljana 1987
Narodni heroji Jugoslavije A-M, Beograd 1975Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5