CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MILINOVIČ Brane
Foto: In memoriam, v: Steklar 2009, št. 11-12, str.10
Galerija slik

MILINOVIČ, Brane


Rojen: 
23. maj 1936, Ptuj
Umrl:  11. avgust 1999, Hrastnik


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Sremski Kamenici v Vojvodini. Zadnja dva razreda je opravil po končani drugi svetovni vojni v Hrastniku. Končal je gimnazijo v Trbovljah in leta 1955 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Svojo poklicno pot je začel v hrastniškem rudniku, konec šestdesetih let je vodil hrastniško gostinsko podjetje Jelka (1968–1970).

Leta 1970 je začel prvega od dveh štiriletnih mandatov predsednika skupščine Občine Hrastnik. V tem času je kraj dobil številne pomembne objekte: kulturni dom, bazen, poslovno stavbo in stolpnice na Logu, urejenih je bilo več cest, zgrajen je bil nov most čez Savo, delovati je začel šiviljski obrat Jutranjke.

Leta 1978 je postal direktor Steklarne Hrastnik. Vodil jo je do leta 1992, v tem času je zaposlovala tudi do 1800 ljudi. Za svoje dosežke na družbenem in gospodarskem področju je prejel občinsko priznanje zaslužni občan.


Dela

Viri in literatura

Predstavljamo vam … , v: Steklar 1978, št. 5, str. 1
R. Rozina: Zasavski rokovnik, Zagorje ob Savi 2006, str. 20–26
In memoriam, v: Steklar 2009, št. 11–12, str. 10


Glej tudiPrispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 21.8.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5