CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MLAKAR ADAMIČ Jana
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MLAKAR ADAMIČ, Jana


Rojena: 
12. januar 1962, Ljubljana
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Jana Mlakar Adamič je Trboveljčanka, muzejska svetnica v Zasavskem muzeju Trbovlje. Zbira, dokumentira, hrani in razstavlja posamezne sklope zasavske kulturne dediščine. Objavlja strokovne članke, v poljudnih pa popularizira kulturno dediščino in zbirke matičnega muzeja. Med letoma 2000 in 2006 je predavala na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Zasavska regija (poučevala je etnologijo). Leta 2006 je bila pobudnica ustanovitve Muzejskega kluba ZMT, ki ga je vodila do leta 2012 - v okviru kluba je Mlakar Adamičeva muzejskim članom in širši javnosti predstavljala aktualne teme, stalne zbirke in zanimive goste.

Vidnejši projekti Jane Mlakar Adamič v okviru delovanja v Zasavskem muzeju Trbovlje so: Etnološka pot Trboveljske rudarske kolonije, ki dopolnjuje podobo delavske kulture; razstava in katalog o lutkah in lutkarstvu v Hrastniku ter posledična ponovna oživitev nekdanjega lutkovnega gledališča; monografska raziskava vsakdanje prehrane večinskega sloja Zasavčanov v prvih 60. letih 20. stoletja oz. raziskava o prehranjevalnih navadah in možnostih - raziskava je sicer začela nastajati kot stranski produkt njenega sodelovanja z zasavsko Univerzo za tretje življenjsko obdobje, njeni posledici pa sta bili večkrat ponatisnjena knjiga z naslovom »Teknilo nam je!« in razstava, ki je Zasavski muzej Trbovlje na otvoritvi ovila v vonjave preprostih, a slastnih jedi, kakršne so pripravljale že žene prvih zasavskih rudarjev.

Za svoje delo je Mlakar Adamičeva prejela sledeča priznanja:
- leta 2007 je dobila priznanje Turističnega društva Trbovlje,
- leta 2008 je bila prejemnica občinske prvojunijske nagrade
- leta 2010 je prejela za monografijo »Kaj pa vi sploh delate?« (o muzejskem in muzejskem delu) stanovsko priznanje Slovenskega etnološkega društva - Murkovo priznanje

 


Dela

Lutke in lutkarji: Amatersko kulturno gledališče iz Hrastnika, 1996
Rudarsko stanovanje: bivalna kultura skozi čas, 2004
Teknilo nam je!, 2004
Etnološka pot: trboveljske rudarska kolonije, 2006
"Kaj pa vi sploh delate?: o muzeju in muzejskem delu, 2008
"Eno bolhco ljubim, v moji srajčki spi-": zgodovina higiene v Zasavju, 2010
Viri in literatura

osebni pogovor


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 17.5.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5