CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOČNIK Vlado
Foto: Družinski arhiv.
Galerija slik

MOČNIK, Vlado


Rojen: 
9. julij 1910, Grahovo ob Bači
Umrl:  22. september 1984, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rojen je bil v veleposestniški, narodno zavedni družini. Že kot srednješolec je delal v narodno zavednih organizacijah, zato je postal fašističnim oblastem kmalu sumljiv. Zaradi političnih pritiskov se je družina izselila v takratno Jugoslavijo in se naselila v Šmarjeti pri Celju. Vlado se je kot študent vključil v politično gibanje in postal simpatizer KP. Ob izbruhu vojne se je povezal z OF, bil leta 1941 sprejet v KP in postal član partijske trojke z Ivanko Uranjek in Tonetom Grčarjem. Leta 1942 je bil zaradi izdaje aretiran in interniran v Dachau, kjer je tudi dočakal konec vojne.
Maja 1945 se je vrnil v opustošeno Celje, opravljal različne funkcije v mestnem odboru OF in avgusta 1945 postal prvi voljeni predsednik Mestnega narodnoosvobodilnega odbora (MNOO), imenovanega kasneje tudi Mestni ljudski odbor (MLO).
Leta 1946 je bil premeščen v Beograd, na Ministrstvo za zunanjo trgovino FNRJ, kasneje je opravljal dela trgovskega atašeja pri jugoslovanski vojni misiji v Berlinu, nato pa diplomatsko službo v Hamburgu in na Dunaju.
Leta 1952 se je za stalno vrnil v Ljubljano in do upokojitve v leta 1964 vodil nekatera velika podjetja (Chemo, Kemija Impeks itd.).
V letu 1974 je v samozaložbi izdal knjigo pod naslovom Baška grapa, v kateri se prepletajo mladostni spomini na Baško Grapo z etnološko obarvanimi zapisi.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Baška grapa, 1974
Rožendolci, 1976Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 111–113
B. Marušič: Močnik, Vlado, v: Primorski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984, str. 455
M. Mikola: Razvoj oblasti na območju Celja v obdobju 1945–1954, v: Celjski zbornik 1985, str. 7–28
Vlado Močnik - V spomin, Novi tednik 1984, št. 45, str. 4
J. Orožen: Oris sodobne zgodovine Celja in okolice 1941–1979, Celje 1980 (poglavje Organizacija ljudske oblasti)
Napotki in fotoarhiv, ki ga je aprila 2003 za potrebe razstave in CBL domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje predal Vladimir Močnik.Glej tudi

link   Primorci.si


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 9.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5