CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOŠKON Milena
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MOŠKON, Milena


Rojena: 
27. marec 1928, Predgrad
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je doštudirala umetnostno zgodovino in se podiplomsko izpopolnjevala v kabinetu JAZU v Zagrebu in Albertini na Dunaju. Od leta 1955 do upokojitve v letu 1994 je kot prof. umetnostne zgodovine in kasneje muzejska svetovalka delala v Pokrajinskem muzeju v Celju. Za svoje delo je prejela več priznanj, med drugimi tudi najvišje priznanje slovenskih muzealcev – Valvasorjevo nagrado. Postavila je več stalnih razstav kulturne in umetnostno – zgodovinske zbirke v I. nadstropju Stare grofije, poleg tega pa preko 100 občasnih razstav po vsej Sloveniji in tudi izven meja.
Rezultat njenega zbiranja in proučevanja starih grafik je, da ima danes muzej eno največjih grafičnih zbirk v Sloveniji. Z enako pozornostjo je proučevala ljudsko umetnost in tako je nastala bogata zbirka panjskih končnic iz Zgornje Savinjske doline, ki je kot zanimiva razstava gostovala v številnih krajih slovenske in avstrijske Koroške.
Posebno skrb je namenjala restavriranju ogroženih muzealij, predvsem tistih, ki so bile vključene v razstavne programe, veliko pa je tudi strokovno objavljala.
S svojim znanjem je posegala tudi na druga področja. Vseskozi je sodelovala s številnimi likovniki, jim svetovala in jih vzpodbujala. Sodelovala je v prizadevanjih za ustanovitev Likovnega salona v Celju in bila zlasti ustvarjalna v prvih letih njegovega obstoja; pripravila je vrsto likovnih razstav in se zavzemala za popularizacijo umetnostnih dosežkov in spomeniške dediščine Celja.
Leta 1995 je za življenjsko delo na področju muzejske dejavnosti, ki jo je opravljala v Pokrajinskem muzeju Celje, prejela zlati celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Izbor knjižnih del:

Celjski muzej VI, 1982
Ljudsko oblikovanje in ljudska umetnost na Celjskem, 1986
Keramika spodnjesavinjskih fabrik, 1999Viri in literatura

Gradivo utemeljitve za občinsko nagrado, ki jo je pripravila Celjska turistična zveza in oblikovala služba župana in občinskega sveta. Tipkopis, Celje, 1995.


Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 15.3.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5