CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOLJK Frančiška (Fanči)
Foto: Osebni arhiv Fanči Moljk
Galerija slik

MOLJK, Frančiška (Fanči)


Rojena: 
6. januar 1943, Dol pri Hrastniku
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rodila se je Faniki Šunta in Rudolfu Bantanu kot najstarejša izmed treh sester. Osnovno šolo je obiskovala na Dolu, srednjo na učiteljišču v Celju, slovenščino in srbohrvaščino pa je študirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani kot izredna študentka. Vpisala se je 1962. leta, ko je začela na Osnovni šoli Dol pri Hrastniku poučevati telesno vzgojo. Po končanem študiju je tam vse do upokojitve leta 1998 poučevala slovenski jezik.
Pestrost predmeta ji je vsa leta nudila veliko možnosti za izvenšolske dejavnosti (proslave, dramske prireditve, literarno-novinarski krožek, TV oddaje za otroke – Pisani svet). Šestnajst let je bila mentorica šolskega glasila Izrazi, kjer sta izšli tudi številki ob 50-letnici šole in 120-letnici šolstva na Dolu. Prav tako je veliko objavljala predvsem v Pionirskem listu, kjer so več kot petnajst let izhajali njeni sestavki za Veselo šolo iz slovenskega jezika z ilustracijami Boža Kosa. Zavod Republike Slovenije za šolstvo jih je leta 1991. izdal v posebni knjigi.
Od leta 1991 je bila dopisnica regionalne revije Zasavc. Po upokojitvi je nadaljevala z dopisovanjem na občinsko spletno stran www.hrastnik.si in v občinsko glasilo Hrastov list. Nekaj časa je pisala tudi za Kmečki glas, Našo ženo, Delovo turistično prilogo Trip … Članke je opremljala s svojimi fotografijami.

Je strastna popotnica - potovala je po Evropi, Aziji, Avstraliji, Novi Zelandiji … Leta 2007 je izdala knjigo potopisov Po Evropi malo drugače - Skandinavija, Turčija, Baltik, Albanija, Portugalska. Opravila je licenco za lokalnega turističnega vodnika. Na njeno pobudo je bila leta 2004 zasnovana Sovretova pot v spomin na rojaka iz Šavne Peči, Antona Sovreta. Zaradi njenega prizadevanja za prepoznavnost Zasavja jo mnogi imenujejo tudi ambasadorka Zasavja. Leta 2011 si je kot ambasadorka vseslovenskega projekta Simbioza prizadevala, da starejši računalništva ne bi doživljali kot tabu.
Za aktivnosti na kulturnem in družbenopolitičnem področju je prejela občinsko priznanje.


Dela

 


Viri in literatura

F. Moljk: Vesela šola slovenščine. (1991). Ljubljana: Domus
F. Moljk: Po Evropi malo drugače. (2007). Dol pri Hrastniku: samozaložba

Osebni pogovor
 


Glej tudi

link   Blog "Sem v stiku"
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5