CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MRZEL Ludvik
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MRZEL, Ludvik


Rojen: 
28. julij 1904, Loka pri Zidanem Mostu
Umrl:  29. september 1971, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Ludvik Mrzel se je rodil leta 1904 v Loki pri Zidanem Mostu. Bil je pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, po poklicu je bil časnikar. Ustvarjal je tudi pod psevdonimom Frigid. Zaradi sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah so ga izključili iz gimnazije, ki pa jo je kasneje vendarle končal. Sprva se je vpisal na medicino, a je kasneje študiral filozofijo in slavistiko. Služboval je kot časnikar. V času druge svetovne vojne je bil jetnik v italijanskih in nemških taboriščih.

Po osvoboditvi je bil upravnik Slovenskega narodnega gledališča in vršilec dolžnosti direktorja Mariborske Drame. Na tako imenovanih Dachauskih procesih so ga obsodili na 12 let ječe. Pred vojno je sodeloval pri revijah Mladina in Svobodna mladina, ki jo je nekaj časa tudi urejal. Za Jutro je pisal podlistke, sicer pa lirične črtice, novele in socialno obarvane pravljice. Objavljal je tudi književna in gledališka poročila, reportaže in poročila o kulturnem življenju Slovencev Ameriki. Mrzel je prevajal ruske in ukrajinske pravljice ter dela Knuta Hamsuna in Karla Maya. Njegovo najbolj znano delo pa so pravljice, kot jih je sam imenoval, zbrane v knjigi z naslovom Bog v Trbovljah. Ludvik Mrzel je umrl leta 1971.


Dela

Luči ob cesti, 1932
Peter se zbudi v življenje , 1933
Bog v Trbovljah,1937
Ogrlica, 1962
Viri in literatura

- Kermauner, Taras: Nemočni dobri bog – spremna beseda v knjigi Ludvik Mrzel: Bog    V Trbovljah, Maribor, Obzorja, 1996
- Moravec, Dušan: Ludvik Mrzel: monografija, Maribor, Litera, 2007Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 8.5.2018, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5