CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
NAPOTNIK Mihael
Foto: Boldin Aleksandra, 120-letnica imenovanja Mihaela Napotnika za lavantinskega škofa, Slovenske Konjice:Občina: Nadžupnija 2009
Galerija slik

NAPOTNIK, Mihael


Rojen: 
20. september 1850, Tepanje
Umrl:  28. marec 1922, Maribor


Kraj delovanja: 


Mihael je otroška leta preživljal v okolju Tepanjskega Vrha. Prve tri razrede ljudske šole je obiskoval v Konjicah, kjer je pokazal veliko nadarjenost in željo po znanju. Starša sta ga sklenila poslati v šolo v Celje. Napotnik je v Celju končal četrti razred ljudske šole, kjer je tudi maturiral. Leta 1872 je vstopil v bogoslovje v Mariboru. Doštudiral je z odličnim uspehom in bil 25. julija 1875 posvečen v duhovnika. Novo mašo je imel v Konjicah. Kot duhovnik je kasneje služboval v Vojniku, Sevnici in Mariboru. V letih 1885-1889 je bil dvorni kaplan na Dunaju ter študijski direktor, bibliotekar in ekonom Frintaneja na Dunaju. Leta 1889 je bil imenovan za lavantinskega škofa, kar je ostal do smrti. V prizadevanju za reorganizacijo škofije je vodil pet škofijskih sinod, s katerimi je položil temelje učinkovitejši pastoralni dejavnosti lavantinskih duhovnikov.


Dela

Viri in literatura

Ožinger Anton, Pajk Ivan, Konjiško ob 850-letnici pražupnije, Slovenske Konjice 1996
Boldin Aleksandra, 120-letnica imenovanja Mihaela Napotnika za lavantinskega škofa, Slovenske Konjice:Občina: Nadžupnija 2009
A. Stegenšek: Konjiška dekanija: s 75 nariski v tekstu in 94 slikami na 59 tablicah, 1909

Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5