CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
NOVAK OISEAU Nina
Foto: Urška Lukovnjak
Galerija slik

NOVAK OISEAU, Nina


Rojena: 
25. december 1985, Trbovlje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Pesnica, pisateljica, kantavtorica ter glasbena publicistka se je rodila v Trbovljah, kjer je končala Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje ter z izobraževanjem nadaljevala na ljubljanski Filozofski fakulteti na Oddelku za muzikologijo in Oddelku za hrvaški, srbski in makedonski jezik s književnostmi; na Oddelku za muzikologjio je leta 2011 tudi diplomirala. 

Umetniški dodatek imenu si je nadela v kasnejšem, ustvarjalnem obdobju – beseda oiseau« v francoščini pomeni »ptica«. 

Z ustvarjenjem je začela že v zgodnji mladosti, preboj na kulturno-umetniško sceno ji je uspel leta 2009 z izdajo pesniškega prvenca Drevo življenja, ki nosi podnaslov Mir, dobrota, ljubezen, sreča!. Del finančnih sredstev, zbranih v okviru prodaje knjige in obsegajočega projekta, je bil namenjen humanitarni organizaciji Beli obroč, ki deluje na področju psihosocialne in pravne pomoči žrtvam kaznivih dejanj. Tri leta kasneje je Novakova izdala zbirko kratkih zgodb Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje – zgodba iz te zbirke, z naslovom Negotovi koraki, je istega leta pri založbi Eno izšla tudi kot e-knjiga. Leta 2013 je Novakova izdala novo pesniško zbirko, naslovljeno Balada za lastovke, dve leti kasneje pa še eno knjigo pesmi, vizualno zbirko poetičnih utrinkov z naslovom V šepetu trepet. 

Nina Novak Oiseau pa ni le pesnica in pisateljica, kar dokazuje z rednim in nenehnim prepletanjem lastne besede z avtorsko glasbo, ki ju uspešno predstavlja na različnih festivalih ter literarnih in literarno-glasbenih dogodkih širom po Sloveniji. 

Kritike, intervjuje in druga strokovna besedila s področja glasbe je objavljala (in jih še vedno) v revijah Glasna in Glasba v šoli in vrtcu, na spletnem portalu Rockonnet ter tudi na spletnem blogu Godibodi, katerega urednica je. Nininim mislim in delu lahko sledite tudi s prebiranjem njenega bloga (z naslovom Zapisi o življenju), ki ga najdete na spletnem naslovu http://ninanovak-oiseau.blogspot.com/.


Dela

Poezija:

Drevo življenja: mir, dobrota, ljubezen, sreča!, 2009
Balada za lastovke, 2013
V šepetu trepet, 2015


Proza:

Skozi polje cvetočega maka smo odšli v iskanje ---: mir, dobrota, ljubezen, sreča!, 2012
Kjer morje poljublja nebo, 2017Viri in literatura

 - osebni pogovor
- http://ninanovak-oiseau.com/


Glej tudi

link   Spletna stran Nine Novak Oiseau
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5