CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OGRAJENŠEK Suzana
Foto: Jean- Juc Benazet
Galerija slik

OGRAJENŠEK, Suzana


Rojena: 
1. januar 1970, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Mednarodno uveljavljena slovenska sopranistka in doktorica muzikoloških znanosti Suzana Ograjenšek se je izobraževala na Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Cambridgeu. Po diplomi iz muzikologije in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti je raziskovanje nadaljevala v Cambridgu, kjer je leta 2000 magistrirala in leta 2005 tudi doktorirala. Od leta 2006 študira petje pri prof. Diane Forlano v Londonu. Svoje raziskovanje in umetniško udejstvovanje posveča baročni, predvsem operni glasbi.

Na mednarodnem prizorišču je kot pevka prvič opozorila nase leta 2008 na Festivalu Aix-en-Provence v Pourcellovi Vilinski kraljici. V sezoni 2009-2010 je imela svoj operni debi kot angel v Handlovem Jefteju v Državni operi v Strasbourgu, nastopala pa je tudi v Kraljevem gledališču v Madridu, Državni operi v Bordeauxu in v zgodovinskem gledališču Theater an der Wien na Dunaju. Je dobitnica Williamsove nagrade za glasbenega izvajalca v Cabridgeu.
Je ustanoviteljica baročnega ansambla La Falsirena, s katerim se je predstavila na Festivalu Brežice, v Handel House v Londonu ter drugih prizoriščih po Združenem kraljestvu Velike Britanije. Njeni posnetki so shranjeni v arhivih Arte TV France, Radio France, Radio Espana in RTV Slovenija.

Kot muzikologinja se je ukvarjala z zapuščino Rista Savina in diplomirala z nalogo Dopisovanje Rista Savina s sodobnimi slovenskimi glasbeniki. Bila je urednica arhivskih posnetkov Rista Savina na Radiu Slovenija in urednica prve javne izdaje Savinovih posnetkov. Leta 2009 je ob 150. obletnici skladateljevega rojstva vodila mednarodni simpozij o Ristu Savinu v Žalcu.


Dela

Dopisovanje Rista Savina o glasbi in slovenskem glasbenem dogajanju, 1999
Ancient drama in music for the modern stage, 2010Viri in literatura

U. Selišnik, Žalska muzikologinja iz Cambridgea, Novi tednik 2009, št. 18, str. 6
V. Brvar, Suzana Ograjenšek, Glasna 2012, št. 1, str. 32


Glej tudi

link   Osebna spletna stran
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Tanja Pilih, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5