CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ONIČ France
Foto: arhiv Medobčinske splošne knjižnice Žalec
Galerija slik

ONIČ, France


Rojen: 
29. januar 1901, Petrovče
Umrl:  4. april 1975, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Oče je bil postajenačelnik v Petrovčah,a je kmalu umrl, zato se je mama z dvema sinovoma preselila v Gotovlje. Osnovno šolo je obiskoval v Gotovljah pri Žalcu, gimnazijo v Celju. Po maturi leta 1921 je šel na ljubljansko univerzo študirat biologijo, kjer je leta 1929 diplomiral. Prvo službo je dobil v Murski Soboti, nato je služboval še na Ptuju, Mariboru, Kočevju in Ljubljani. Med drugo svetovno vojno so Nemci izselili njegovo družino v Srbijo, kjer je v osvobojenem Beogradu sodeloval pri radiu. Pozneje je bil tudi direktor Radia Ljubljana. Kljub temu, da je bil na prvem mestu učitelj, je ves čas pisal gledališke kritike, eseje, urejal časnike. Pesmi je objavljal v Ljubljanskem zvonu in Novih obzorjih. Publicistično, literarno kritično in polemično se je udejstvoval v listu Slovenska misel, ki ga je tudi urejal. V tem listu je pisal pod psevdonimom Demeter.


Dela

Darovanje (1923)
Luči na obali (1959)
Iz vrtov ljubezni (1963)
Osviti (1974)
Viri in literatura

D. Poniž: Onič, France, v: Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994, str. 135


Glej tudi

link   wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5