CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OPRČKAL Marjan
Foto: Marjan Oprčkal. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

OPRČKAL, Marjan


Rojen: 
1. november 1960, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je končal v Vojniku, strojno tehnično šolo v Celju, študij pa na Strojni fakulteti Maribor. Danes je vodja lastnega podjetja.

Marjan Oprčkal je podjetnik, ki se dejavno vključuje v delo lokalne skupnosti, dva nepovezana mandata je bil član Sveta KS Vojnik. Kot ljubitelj zborovskega petja je bil od 1980 do 1996 član Moškega pevskega zbora Nova Cerkev, od leta 1976 je član Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Lenarta Nova Cerkev.

Svoje znanje in interese izraža v športu, je ustanovitelj in vodja Košarkarskega kluba Vojnik. Leta 2012 je z ekipo veteranov nad 50 let na evropskem prvenstvu v Litvi dosegel mesto evropskih prvakov, ponovno leta 2016 v Novem Sadu v kategoriji nad 55 let in 2017 so v isti kategoriji postali še svetovni prvaki.

Sledi svojega dela je pustil tudi med mladimi. Leta 1996 je opravil sodniški izpit in trenersko šolo na Fakulteti za šport v Ljubljani in ustanovil Košarkarski klub Vojnik. V klubu je deloval na vodilnih položajih ter kot članski igralec in občasni trener. Trenutno opravlja nalogo klubskega predsednika. Rezultati dobrega dela se kažejo s številnimi državnimi in mednarodnimi uspehi, klub pa je priznan tudi na državni ravni. Povezuje in združuje športnike od Ljubečne, Vojnika, Nove Cerkve, Frankolovega do Dobrne in širše, ki tekmujejo v ligah Košarkarske zveze Slovenije. Na osnovnih šolah v Vojniku, na Dobrni, Frankolovem in Ljubečni organizira košarkarske šole za otroke. Odgovoren je za vstop Osnovne šole Vojnik v Šolsko košarkarsko ligo, v kateri so tekmovali v letih 2005–2014, od 2014 naprej pa v podobnem tekmovanju Superšolar. Je organizator tradicionalnih turnirjev trojk za člane in turnirjev za osnovne šole iz Vojnika, z Ljubečne, s Frankolovega in z Dobrne.

Za ustanovitev in predano vodenje Košarkarskega kluba Vojnik, popularizacijo košarke med mladimi, zmago na 14. svetovnem in 9. evropskem košarkarskem prvenstvu veteranov ter za nesebično pomoč sokrajanom kot predstavnik v Svetu Krajevne skupnosti Vojnik in kot podjetnik je leta 2018 prejel zlati vojniški grb.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

K. Podergajs: Marjan Oprčkal: Košarka, več kot le hobi, Ogledalo 2018, št. 122, str. 32–33
Informacije posredoval: Marjan Oprčkal (junij 2019).
Arhiv Občine VojnikGlej tudi

link   Košarkarski klub Vojnik
link   Mešani cerkveni pevski zbor sv. Lenarta Nova Cerkev (Facebook)


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5