CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ORAČ Janko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

ORAČ, Janko


Rojen: 
3. junij 1958, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Šolal se je na grafični šoli v Ljubljani. Leta 1997 je diplomiral na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani pri prof. Dušanu Kirbišu. Imel je več kot petdeset samostojnih razstav, najobsežnejši pregled svojega dela je imel leta 2002 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju. Za svoja dela je prejel številna priznanja. Je slikar, grafik, ilustrator in grafični oblikovalec. Ima status svobodnega likovnega ustvarjalca in je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Novem mestu. Barve in krajinski motivi opredeljujejo njegovo slikarsko iskanje, kjer spregovorijo pomensko značilno grajene podobe z vrsto simbolnih in metaforičnih izzivov, ki z gledalcem vzpostavljajo svojevrsten intimen odnos. Kljub številnim slikarjevim intervencijam ostajajo slike zračne in svetle, polne optimizma, kjer je barva nosilka njegove pripovedi o naravi, ki ostaja vir njegovih umetniških iskanj.


Dela

Slikarska kolonija Zibika Tinsko, 2006- (urednik)
Janko Orač: slike, 1999
Vrtovi, 2005
Barva in prostor, 2003
Reka poetičnih podob, 2007
Plastenja, 2008Viri in literatura

Arhiv knjižnice


Glej tudi

link   Janko Orac (osebna spletna stran)
link   Galerija Hest


Prispeval/-a: Polona Cvikl, Knjižnica Šmarje pri Jelšah
Zadnja sprememba: 30.5.2020, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5