CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OROŽEN Božena
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

OROŽEN, Božena


Rojena: 
31. oktober 1929, Celje
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Rodila se je v Celju na tedanjem Vrazovem, sedaj Gledališkem trgu 8, v isti hiši, kjer živi še sedaj. Po štirih razredih osnovne šole je leta 1940 postala dijakinja 1. razreda osemletne celjske gimnazije. Šolsko leto se je zaradi vojne in nemške okupacije končalo predčasno, saj so jo junija 1941 Nemci s starši izselili v Srbijo. To je bil tretji transport, ki se je ustavil v Paraćinu. Čez dva meseca so del izgnancev poslali v Zaječar, kasneje, pozimi 1941/42, pa je s starši prišla v Beograd. Tu je nadaljevala gimnazijsko šolanje od 2. do 5. razreda, peti razred že po osvoboditvi Beograda.
Julija 1945 se je vrnila v Celje. Leta 1948 je maturirala na celjski gimnaziji in se vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani (A - slovenski jezik s književnostjo, B - ruski jezik s književnostjo). Diplomirala je junija 1954, diplomsko nalogo pa napisala o savinjskem pisatelju Janku Kaču. Njeno prvo službeno mesto je bilo na gimnaziji v Brežicah (1954–1956), jeseni 1956 pa se je zaposlila na I. gimnaziji v Celju. V začetku tega obdobja je tudi naredila strokovni izpit (metodična naloga Protestantizem v srednji šoli). V šolskem letu 1958/59 se je kot štipendistka izpopolnjevala v Pragi. Ukvarjala se je predvsem s češko-slovenskimi literarnimi stiki v preteklosti. Po vrnitvi je ponovno poučevala na celjski gimnaziji slovenščino in deloma ruščino, ko so jo spet uvedli, in nekaj let vodila dijaški ruski krožek.
Veliko je delala tudi pri celjski podružnici slavističnega društva.
Leta 1983 je nastopila službo v Osrednji knjižnici Celje kot vodja oddelka Posebnih zbirk (oz. domoznanskega oddelka) in na tem mestu ostala do upokojitve septembra 1991.
Po upokojitvi je ostala dejavna na domoznanskem področju kot publicistka, pripravila in vodila pa je tudi številne odmevne ekskurzije v slovenske in zamejske kraje, povezane s slovensko kulturno zgodovino. S celjskimi ljubiteljskimi igralci in recitatorji tudi pripravlja recitatorske dogodke, posvečene jubilejem slovenskih in svetovnih književnikov. Leta 1994 je bila tudi pobudnica ustanovitve Univerze za III. življenjsko obdobje, ki deluje v okviru Osrednje knjižnice Celje.
Priljubljeno gimnazijsko profesorico in neutrudno kulturno delavko je za njeno življenjsko delo celjska občina leta 2000 nagradila z zlatim celjskim grbom.


Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

Karel Pichlík: Iz ruskega ujetništva v boj proti vojni. Iz češčine prevedla Božena Orožen. 1968
Rusko-slovenski učni slovar. Skupaj z Lidijo Ivanovno Pirogovo in Jožetom Severjem. 1977
Slovstveni in kulturnozgodovinski vodnik po Sloveniji. 1, Gorenjska. Skupaj z več avtorji. 1991
Slovstveni in kulturnozgodovinski vodnik. 2, Štajerska z obrobjem. Skupaj z več avtorji. 1991
Slovstveni in kulturnozgodovinski vodnik. 5, Koroška. Skupaj s Tonetom Sušnikom in Silvo Šešel. 1996
Slovstveni in kulturnozgodovinski vodnik po Sloveniji. 4, Dolenjska in Bela krajina. skupaj z več avtorji. 1996
Trideseta leta na Celjskem: pogledi na vsakdanje in kulturno življenje. Skupaj z več avtorji. 1997
Anton Aškerc in domači kraj. 1994Viri in literatura

A. Jerovšek, M. Kopinšek, A. Krulec: Božena Orožen: mala enciklopedija: osebnost mojega kraja, Celje 1999 (raziskovalna naloga)
Človek živi, dokler se uči: prvih deset let Univerze za III. življenjsko obdobje v Osrednji knjižnici Celje: 1994–2004, Celje 2004Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 5.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5