CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OROŽEN Marjan
Foto: Osebni arhiv Marjana Orožna
Galerija slik

OROŽEN, Marjan


Rojen: 
27. februar 1930, Turje
Umrl:  17. marec 2015, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po osnovnošolskem izobraževanju v domači vasi Turje in na Dolu pri Hrastniku se je vpisal na celjsko klasično gimnazijo. Druga svetovna vojna mu je spremenila življenje: decembra 1941 so Nemci aretirali njegovega očeta (sodelavca OF od ustanovitve) ter ga aprila 1942 ustrelili kot enega prvih talcev iz hrastniškega dela Zasavja. Zaradi okupacije se je prekinilo njegovo šolanje na gimnaziji (nadaljeval ga je na nemški šoli). Po vojni se je zaposlil v rudniku Hrastnik kot rudar (1952-1953) in se odpravil v Beograd, kjer je končal višjo politično šolo »Đuro Đaković« (1954). Leta 1964 je diplomiral na Visoki šoli za politične vede v Ljubljani.

Do 1950 je delal v mladinski organizaciji Trbovlje, nato pri Zvezi komunistov Slovenije na lokalni ravni v Hrastniku in v Trbovljah. Kot podpredsednik skupščine Socialistične republike Slovenije je deloval do 1972. Opravljal je funkcijo republiškega sekretarja za notranje zadeve (1972-1978). Bil je tudi sekretar in predsednik komiteja Mestne konference ZKS Ljubljana (1978-82). Leta 1982 je postal predsednik Republiškega sveta Zveze sindikatov Slovenije. Od 1986 do upokojitve 1990 je bil član predsedstva in med 1988-89 tudi predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije.

Marjan Orožen je častni občan Občine Hrastnik. Njegova sestra je jezikoslovka Martina Orožen, njegov stric je bil zgodovinar Janko Orožen.Dela

Viri in literatura

Enciklopedija Slovenije, Ljubljana 1987


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik
Zadnja sprememba: 5.3.2019, Ana Černuta Deželak, Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5