CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OSREDKAR Valentin
Foto: Stane Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent
Galerija slik

OSREDKAR, Valentin


Rojen: 
23. marec 1896, Irigo (Hrvaška)
Umrl:  30. oktober 1970, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Valentin Osredkar je bil rojen v Irigu v Slavoniji. Pred prvo svetovno vojno se je njegova družina preselila v Nemčijo. Ob začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran in poslan na rusko fronto, kjer je bil ujet. Po oktobrski revoluciji je odšel v zbirni vojaški center izpuščenih ujetnikov. Nato je brez dokumentov prišel v Trbovlje in se zaposlil v rudniku, kjer se je poročil in imel osem otrok.

Že med delom v trboveljskem rudniku je pokazal iznajditeljsko žilico in za nekaj izboljšav prejel več nagrad in priznanj. Zaradi reorganizacije se je po drugi svetovni vojni zaposlil v CRD, v Centralnih rudniških delavnicah, ki so se po nekaj letih preoblikovale v STT (Strojno tovarno Trbovlje).

Dne 6. 12. 1956 je pri takratnem jugoslovanskem patentnem uradu vložil patentno prijavo za izum z nazivom »Jamska stojka«. Na osnovi tega mu je bil 30. 9. 1958 podeljen patent. Stojka Valent, kot so jo uradno poimenovali, je zbudila veliko zanimanje na mednarodnem tehniškem področju. Rezultat tega je bila srebrna kolajna in diploma na 10. mednarodni razstavi iznajdb v Bruslju leta 1961. Stojka Valent je po temeljitih preizkusih in nespornih tehničnih prednostih pred konkurenčnimi stojkami uspešno stopila v slovenske in jugoslovanske rudnike. STT pa jih je uspešno prodajala v več evropskih držav.

To pa ni bil edini patent, ki ga je prijavil Valenti Osredkar, saj je bil na isti razstavi v Bruslju nagrajen z zlato kolajno in diplomo za nakladalec premoga, ki je obratoval pnevmatično ali s pomočjo elektromotorja.


Dela

 


Viri in literatura

Stane Cenc (2009): Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent, Trbovlje, Klub ljubiteljev tehnike, ZMT


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 13.9.2017, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5