CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OVNIK Jože
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

OVNIK, Jože


Rojen: 
14. junij 1955, Trbovlje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Jože Ovnik je Trboveljčan, ki je to bil, ni bil in je spet. Rojen je bil v Trbovljah. Do 26. leta je bil Velenjčan, nato spet Trboveljčan. Je človek, ki hodi v službo zato, da preskrbi svojo družino, da se počuti varno in da lahko v prostem času nemoteno riše zgodbe. Je slikar, karikaturist in ilustrator, ki meni, da slikar ne more biti vsakdo. Jože Ovnik je človek, ki pojmuje karikaturo kot najvišjo obliko slikarstva. Je avtor, ki ideje za svoje risane zgodbe črpa iz trboveljskih ljudi, iz njihove dobrote in svobode.
Njegova najbolj znana podoba je škrat Perkmandeljc, ki se skriva v zasavskih rudniških jaških, lepša delovne trenutke rudarjev in njihovih družin ter jim včasih tudi kakšno zagode. Ovnik je Prekmandeljčevo podobo obeležil z izvirno slikanico (izšla je leta 1997, v samozaložbi), ki prinaša zgodbo o nagajivem rudniškem škratu, ki jo je Ovnik spoznal iz pripovedovanja očeta in drugih nekdanjih trboveljskih knapov. Oče pa Jožetu ni pripovedoval le zgodb o Perkmandeljcu; v svojih pripovedih je opisoval vsakdan rudarjev in njihovih družin. Vse to je Ovnik kasneje prelil na papir – iz vseh zgodb, ki jih je slišal, so nastale in še nastajajo slike, podobe rudarskega življenja, o katerih je Ovnik slišal ali jih kasneje videl na lastne oči.
Njegove risbe prinašajo podobe Trbovelj nekoč in tudi danes: ko hodi po nekdanjih rudarskih kolonijah, mu pred oči skačejo prizori, ki jih je videl v otroštvu ali le podoživel ob poslušanju zgodb o tem, kako je bilo včasih. Na kraju samem potem risba dobi okvirno podobo, ki jo doma zgladi, izpili, dodela.


Dela

Jože Ovnik: Perkmandeljc, 1997
Jože Ovnik: Razstavišče Črna garderoba: 16.10.-31.12. 2001

Viri in literatura

Osebni pogovor z avtorjem.


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 15.1.2014, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5