CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PAJEK Jožef
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PAJEK, Jožef


Rojen: 
29. julij 1843, Prežigal (Občina Slovenske Konjice)
Umrl:  25. julij 1901, Maribor


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli v Konjicah je obiskoval gimnazijo v Celju in Mariboru. Maturo je opravil leta 1863 in v jeseni istega leta vstopil v mariborsko bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen 29. julija 1866 v Konjicah. Po končanem bogoslovju je postal kaplan pri svetem Petru pod Svetimi Gorami. Tam se je začel pripravljati na doktorat. Leta 1869 je prišel za stolnega kaplana v Mariboru in 7. oktobra 1870 promoviral na graški univerzi za doktorja bogoslovja. Pajek je postal gimnazijski učitelj leta 1873 in kmalu tudi profesor. Poleg šole je študiral dalje in leta 1875 opravil na dunajski univerzi izpit iz slavistike in germanistike. Poleg verouka je poučeval še slovenski jezik v različnih razredih gimnazije v Mariboru. Veliko se je ukvarjal z narodopisjem in zbiranjem blaga na slovenskem Štajerskem, ki ga je objavljal predvsem v Kresu. V zapuščini profesorja doktorja Jožefa Pajka se je ohranil rokopis pohorskega ljudskega pesnika Pesem od Jurija Vodovnika.


Dela

J. Pajek: O blagoslovljenju zvonov za novo župnijsko cerkev v Čadramu, 1899
J. Pajek: Sveti Jožef, rednik Jezusa Kristusa, Sinú Božjega, ženin prečiste Device Marije in varih svete katoliške cerkve, 1895
J. Pajek: Črtice iz duševnega žitka štajerskih Slovencev, 1884
Viri in literatura

M. Ramšak: Pajek, Jožef, v: Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994, str. 222


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5