CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PEČAR Borut
Foto: arhiv Medobčinske splošne knjižnice Žalec
Galerija slik

PEČAR, Borut


Rojen: 
28. februar 1931, Petrovče
Umrl:  8. november 2009, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rodil se je v učiteljski družini, zato so se tudi velikokrat selili. Začetek druge svetovne vojne so doživeli v Škocjanu na Dolenjskem.
Kako je doživel in preživel obdobje druge svetovne vojne, je Borut Pečar opisal v knjigi Čas brez pravljic. Osnovno šolo je obiskoval v Petrovčah, po končani vojni je obiskoval gimnazijo v Ljubljani in Beogradu. Leta 1961 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani pri prof. Edu Ravnikarju. Že v srednji šoli se je ukvarjal z orodno telovadbo in bil večkrat tudi državni reprezentant. Leta 1954 se je udeležil svetovnega prvenstva v gimnastiki v Rimu.
S karikaturo se je začel ukvarjati že v gimnaziji v Beogradu. Najprej je risal sošolce in profesorje. Od konca 50-ih let 20. stol. se je intenzivno ukvarjal s karikaturo in portretno ter gledališko fotografijo, občasno pa tudi s knjižno ilustracijo. Zaposlen je bil kot projektant, v letih 1988 – 1990 pa je bil urednik karikature pri Pavlihi. Svoje karikature je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah po celi Sloveniji. Z upodobitvami znanih osebnosti iz kulturnega, političnega, javnega in športnega življenja je ustvaril enega največjih opusov karikatur na Slovenskem. Za svoje ustvarjalno delo je bil večkrat nagrajen: nagrada Prešernovega sklada za gledališke karikature na Borštnikovem srečanju slovenskih gledališč v Mariboru (1975), Jugoslovanska nagrada Pjer za portretno karikaturo (1983), Savinova nagrada s plaketo za ustvarjalnost na področju kulture v Občini Žalec (1993) in Zlata strela Nedeljskega za najboljšo politično karikaturo na 1. slovenskem trienalu Satire in humorja Aritas (1995).Dela

Obraz zarisan v čas (1970)
Pogovori s slovenskimi pisatelji (1978); avtor karikatur
Iz oči v oči (1985)
Slovenska pomlad (1991)
Slovenski Parnas (1998)
Podobe zdravnikov: malo za šalo, malo zares (1999)Viri in literatura

F. Zalar: Pečar, Borut, v: Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994, str. 283


Glej tudi

link   wikipedia
link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Karmen Kreže, Medobčinska splošna knjižnica Žalec

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5