CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PEŠAK Anton
Foto: Anton Pešak. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

PEŠAK, Anton


Rojen: 
12. junij 1932, Vrhole pri Slovenskih Konjicah (občina Slovenska Bistrica)
Umrl:  14. december 2013, Maribor


Kraj delovanja: 


Živel je v Novi Cerkvi. Osnovno šolo je obiskoval v Slovenski Bistrici, srednjo šolo v Mariboru in Pedagoško akademijo v Ljubljani ter postal učitelj razrednega pouka.

Poklicno pot je pričel kot učitelj v Stojnem selu pod Donačko goro. V letih 1954–1970 je delal na osnovni šoli v Socki (upravitelj osnovne šole, ki je leta 1964 postala podružnična osnovna šola) in bil 1970–1991 upravitelj na POŠ Nova Cerkev. S svojim pedagoškim znanjem je pomembno prispeval k izobraževanju v Socki in v Novi Cerkvi. Skrbel je za organiziranje pestrih obšolskih dejavnosti in za povezovanje šole s krajem. Bil je režiser iger, ki jih je vsako leto znova postavljal na oder v Socki in v Novi Cerkvi ter skrbel za kulturni razvoj kraja.

Je med ustanovitelji Moškega pevskega zbora Tone Tomšič Nova Cerkev (1972). Bil je pevec in tajnik zbora (1972–1978), predsednik zbora (1978–1998 in 2001–2009). Anton Pešak ni bil le idejni vodja zbora, pač pa tudi njegova gonilna sila. V toliko letih obstoja zbora je prihajalo tudi do kriznih obdobij, ki pa jih je skupina premagala s pomočjo odličnega vodje, ki je s svojim znanjem, mirnostjo in modrostjo vodil skupino, da ni razpadla. Z izobraževanjem pevcev ob pomoči Egona Kuneja je imel zbor visok renome. Kulturnim dejavnostim je namenil večji del svojega življenja in časa. S svojim odličnim smislom za motivacijo je k sodelovanju privabil tudi mnogo mlajših generacij.

Je prejemnik številnih priznanj Društva prijateljev mladine, RK, ZKOS, Republiškega sekretariata za notranje zadeve, Red dela s srebrnim vencem (1972), KS Nova Cerkev, PGD Nova Cerkev, Zveze rezervnih vojaških starešin, srebrnega priznanja OF, srebrne Gallusove značke in nagrade Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Ob svoji 80-letnici, leta 2012, je prejel najvišje priznanje Občine Vojnik – zlati vojniški grb za neumorno, vestno in požrtvovalno delo na področju šolstva, kulture in humanitarne dejavnosti.


Povzela: Lea Sreš


Dela

Viri in literatura

B. Jeranko: V petju najde polno zadovoljstvo, Novi tednik 2012, št. 84, str. 17
R. Petek: »Čujte, tovariš, a bi mi dali kako milijardo …«, Ogledalo 2012, št. 90, str. 34–35
R. Petek: V spomin – Anton Pešak: Učitelj za življenje, Ogledalo 2014, št. 98, str. 63
T. Podergajs: Zlati vojniški grb je prejel Anton Pešak, Ogledalo 2012, št. 90, str. 31
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.11.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5