CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERC Drago
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PERC, Drago


Rojen: 
14. oktober 1913, Ljubljana
Umrl:  27. maj 1983, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli se je izučil za torbarja. Skupaj z bratom Miroslavom sta se leta 1942 vključila v narodnoosvobodilni boj zoper okupatorja. Brat, s partizanskim imenom Maks, je prejel najvišje partizansko odlikovanje narodnega heroja. Drago je kmalu po letu 1945 napredoval v direktorja ljubljanske delovne organizacije Indus. 15. januarja 1953 ga je ministrstvo za industrijo LRS imenovalo za direktorja Tovarne usnja v Konjicah. Po mnenju nekaterih je Perc želel združiti pod eno streho celo usnjarsko industrijo v Sloveniji. Istočasno je širil trgovsko mrežo. Čeprav se Perc ni mogel nikoli prav ustaliti v Konjicah, je podpiral razvoj kraja. Z njegovo pomočjo so v Konjicah dokončali dom kulture in pomagali pri gradnji nove šole. Čeprav je bil pristaš socialističnega sistema, ki je uvedel delavsko samoupravljanje, je bil v tovarni privrženec centralizma. V začetku sedemdesetih let je zaradi osebnega izkoriščanja prišel v navzkriž z zakoni. Leta 1971 so ga odstavili na položaju direktorja. Zaradi malverzacij so ga tudi obsodili.


Dela

Viri in literatura
Glej tudiPrispeval/-a: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Zadnja sprememba: 7.3.2019, Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5