CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERGER Anton
Foto: Anton Perger. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik
Galerija slik

PERGER, Anton


Rojen: 
7. julij 1944, Brezje (občina Sveti Jurij ob Ščavnici)
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju ter nato nadaljeval šolanje na klasični gimnaziji v Vipavi. Po končani Teološki fakulteti v Ljubljani in Mariboru je najprej služboval kot kaplan v Ljutomeru. Leta 1973 je prišel v Vojnik, kjer je bil pred 35 leti imenovan za župnika.

Vsestransko dušnopastirsko delo predano opravlja že 50 let. Rezultati njegovega dela so vidni na pastoralnem, teološkem in gospodarskem področju. Redno skrbi za vsestransko osebno rast mladih. Že 15 let v času počitnic organizira oratorij za otroke. Veliko časa namenja obiskom bolnikov in ostarelih. Skrbi za urejenost cerkva in objektov kulturne dediščine v Vojniku: postavljeno je bilo novo župnišče, popolnoma obnovljena župnijska cerkev sv. Jerneja, obnovljene so bile cerkve sv.
Tomaža, cerkev Marije sedmih žalosti ter cerkev sv. Florijana. Tudi staro župnišče je pridobilo novo podobo. Skupaj s krajani je bilo zgrajeno novo stopnišče pred cerkvijo, parkirišče in park. Postavil se je nov Dom svetega Jerneja, kjer se odvijajo razne prireditve, razstave, izobraževanja in drugi dogodki. Gospod Anton Perger zelo spoštuje duhovne sobrate iz Vojnika, saj jim omogoča slovesna praznovanja njihovih obletnic v domači cerkvi, redno pa jih vabi na slovesnosti domače župnije. V njegovem času je bilo v Vojniku kar pet novomašnikov.      

Za ohranjanje kulturne dediščine, vzdrževanje cerkvenih stavb na območju vojniške župnije in dolgoletno duhovno podporo župljanom je leta 2006 prejel zlati vojniški grb.


Avtorica besedila: mag. Mojca Skale


Dela

Viri in literatura

M. Jurgec: Anton Perger, dobitnik zlatega grba občine Vojnik, v: Ogledalo, 2006, št. 58, str. 6-7
Informacije posredoval Anton Perger (julij 2019)
Arhiv Občine VojnikGlej tudiPrispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 17.12.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5