CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERISSICH Adolf
Foto: Reklamna objava v Cillier Zeitung. Arhiv knjižnice
Galerija slik

PERISSICH, Adolf


Rojen: 
1879, Neznan
Umrl:  4. februar 1927, Celje


Kraj delovanja: 


Po poreklu iz Dalmacije se v Celju pojavlja kot fotograf okoli leta 1903, in sicer v ateljeju na Cerkvenem trgu 4 – v nekdanjem ateljeju Anne Gombos (prve ženske fotografinje v Celju) in Augusta Walse. Zgodovinski arhiv v Celju hrani nekaj njegovih fotografij večjega formata iz leta 1905 (mestni park po velikem neurju in poplavi), v Pokrajinskem muzeju Celju in Osrednji knjižnici Celje pa je shranjenih več fotografij, ki dokumentirajo okrožno srečanje nemških telovadnih društev (Gauturnfest) v Celju junija 1910.
Celjski liberalni slovenski časopis Nova doba je 8. 2. 1927 objavil le notico o njegovi smrti in podatek, da je umrl v 48. letu. Nemški mestni časopis Cillier Zeitung je bil malenkost izčrpnejši. 10. februarja 1927 je objavil, »da je v petek, 4. februarja, v najboljši moški dobi umrl fotograf in hišni posestnik gospod Adolf Perissich … Umrli, vrl nemški človek, je bil 22 let član tukajšnje požarne brambe. Bil je znan kot navdušen ribič in športnik in številna udeležba na pogrebu je pričala, da je vse njegove someščane izguba boleče prizadela«.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

Todesfall. Cillier Zeitung 1927, št. 11, str. 2
J. Cvirn: Dokumentacija o celjskih fotografih. Hrani Pokrajinski muzej Celje.
R. Fugger Germadnik: Odsotnost smehljaja: Celjski poklicni fotografi v 19. in začetku 20. stoletja, Celje 2009Glej tudi

link   Adolf Perissich - celjski fotograf (?1903 – 1927) (Kamra)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 10.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5