CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PESTNER Oto
Foto: Osebni arhiv O. P.
Galerija slik

PESTNER, Oto


Rojen: 
4. januar 1956, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rojen v Celju očetu Otu Pestnerju iz Most pri Komendi in mami Ruži Glas iz Krapine. Glasbena tradicija je bila v družini vseskozi prisotna in sledljiva skozi več rodov.
Oto je končal I. osnovno šolo v Celju leta 1972 in se vpisal na celjsko gimnazijo, kjer pa je ostal le eno leto. Že leta 1973 je odšel v Ljubljano na Zavod za glasbeno in baletno izobraževanje, današnjo Srednjo glasbeno in baletno šolo, in leta 1977 diplomiral solo petje pri prof. Jelki Strgar, kasneje pa se izpopolnjeval še dve leti pri prof. Ondini Otti Klasinc.
Njegove prve izkušnje z glasbo so zelo zgodnje. Že s šestimi leti je pel ob harmonikarski spremljavi očeta v gostilni Koper, kot prvi resni javni nastop pa navaja sam leto 1962, ko je nastopil v oddaji Pokaži, kaj znaš, ki je potekala v samopostrežni restavraciji Gaberje, in osvojil drugo mesto. Svojo prvo malo ploščo je posnel že leta 1968, ko je pred tem zmagal na festivalu Zlata roža Portoroža. Leto kasneje je v Italiji na festivalu za mlade pevce v San Remu osvojil prvo mesto in postal mednarodno ugledno ime zabavne glasbe. V teh letih se je tudi odločil, da se bo v življenju ukvarjal samo z glasbo.
Leta 1971 je vstopil v celjski New Swing Qartet in mu s svojim glasom in glasbeno predanostjo dal nove dimenzije. Brez njegove zagnanosti (Oto je umetniški vodja in do prihoda Tomaža Kozlevčarja je bil tudi aranžer) bi ta danes mednarodno uveljavljeni ansambel, ki goji spiritual in gospel, verjetno ne obstal.
Ekonomsko preživetje pevca, skladatelja in aranžerja je in je bilo v ozkih slovenskih razmerah zahtevna naloga, zato se je Pestner dolga leta ukvarjal s petjem narodnozabavne glasbe pri Alpskem kvintetu, vzporedno pa so nastajale popevke, ki danes predstavljajo slovensko klasiko: Ciganska violina (pel jo je že leta 1963), Trideset let, Mati, bodiva prijatelja, Vrača se pomlad, Vse je lepše, ker te ljubim itd. Nastopal je na vseh pomembnih festivalih nekdanje Jugoslavije, številnih TV oddajah, ves čas sodeloval s Slovensko popevko (1962–1982), še vedno sodeluje na vseh mogočih pomembnih glasbenih prireditvah s skladbami in aranžmaji.
V 35 letih je napisal preko 500 popevk in aranžmajev, v letu 2002 pa je pod naslovom Dnevi radia na treh zgoščenkah izdal 60 doslej še neobjavljenih radijskih posnetkov, ki jih je v vsej svoji glasbeni karieri posnel za Radio Slovenija. Od leta 2004 je tudi producent, njegova založba v Ljubljani Unicat Rekords (podzaložba znane hiše Dallas) pa v veliki meri podpira mlade glasbene talente.
Živi z družino v Ljubljani, vendar se v Celje pogosto vrača.
Mesto mu je leta 1999 za njegove dosežke v glasbi in zasluge pri promociji mesta podelilo srebrni celjski grb.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

D. Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana 1999, str. 402
M. Krajnc: Ciganska kri, glasba Ota Pestnerja, Ljubljana 2013
I. Longyka: Oto Pestner, Enciklopedija Slovenije 16, Ljubljana 2002, str. 155
D. Medved: Briljantni glas ciganske krvi, Znameniti Celjani, Celje 2004, str. 100–101
D. Medved: New Swing Qartet, Velenje 2003
Besedilo utemeljitve ob podelitvi srebrnega celjskega grba, ki ga je pripravil Sekretariat občinskega sveta. Tipkopis, Celje, 1998.

Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5