CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PETERNEL Henrik
Foto: Henrik Peternel. Vir: Zbornik ob 130 letnici Čebelarskega društva »Henrik Peternel« Celje, Celje 2006, str. 25.
Galerija slik

PETERNEL, Henrik


Rojen: 
24. maj 1875, Gorica (Italija)
Umrl:  25. februar 1951, Bukovžlak


Kraj delovanja: 


Henrik Peternel je bil duhovnik, čebelar, čebelarski učitelj in praktik, ki ima velike zasluge za razmah in razvoj čebelarstva ter čebelarske stroke na Štajerskem. Njegova zasluga je tudi razmah čebelarstva v nekdanji občini Teharje, predvsem v Bukovžlaku.

Rodil se je v Gorici očetu Slovencu in materi Čehinji, kjer je študiral teologijo in bil leta 1898 posvečen za duhovnika. S čebelarjenjem je začel v kraju Cerkno, kjer je služboval. Na Štajersko je prebežal leta 1917 zaradi slovenske narodne zavesti, pomoči in zavzemanja za človeško ravnanje z ranjenci, tudi italijanskimi vojaki med 1. svetovno vojno na soškem bojišču. Na Štajerskem je opravljal duhovniško službo v Črešnjicah pri Frankolovem. Po upokojitvi leta 1926 se je naselil v Bukovžlaku, kjer je kupil svoje posestvo, uredil čebelnjake in se posvetil čebelarjenju.

Henrik Peternel ima zasluge tudi za razvoj čebelarske društvene organizacije in čebelarskih strokovnih listov na Štajerskem. Od leta 1929 je bil član odbora Čebelarskega društva za Slovenijo, v letih 1930–1939 podpredsednik Čebelarskega društva za Slovenije in predsednik celjske zveze čebelarskih podružnic. Postavil je tudi temelje čebelarski zadrugi v Celju. Bil je tudi urednik čebelarske revije Čebelarski obzornik, objavil pa je tudi vrsto čebelarskih strokovnih člankov ne samo v slovenskih, ampak tudi v tujih revijah. Ob čebelnjakih je večkrat tudi predaval in organiziral različna tematska srečanja. Med 2. svetovno vojno je bil izgnan s strani nacističnih oblasti na Hrvaško. Po prihodu iz izgnanstva je ponovno prevzel mesto predsednika Čebelarske zadruge za Slovenijo v Celju, vendar je z mesta predsednika odstopil leta 1948 zaradi slabega zdravja. Umrl je februarja 1951 in je pokopan na celjskem mestnem pokopališču, v grobnici celjskih opatov in duhovnikov.

Da je bil velik ljubitelj in poznavalec čebelarstva, dokazuje tudi njegov zapis v oporoki: »Za čebele drobne zvesto je skrbela moja roka. Nadaljujte moje delo, to je moja oporoka«. Po njem je danes poimenovano Čebelarsko društvo »Henrik Peternel« Celje. Celjsko čebelarsko društvo mu je leta 1958 postavilo spominsko tablo na društvenem čebelnjaku v Zagradu.


Avtor besedila: Matej Ocvirk


Dela

Viri in literatura

Čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje: 1876-2016, Celje 2016
V spomin pokojnemu Henriku Peternelu. Slovenski čebelar 1951, št. 5-6, str. 137–138
Zbornik ob 130 letnici Čebelarskega društva »Henrik Peternel« Celje, Celje 2006, str. 25–27
Zgodovinski arhiv Celje. Fond Čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje ZAC/1414Glej tudi

link   Kamra
link   Leksikon Primorci
link   Wikipedija
link   Cebelarsko društvo Henrik Peternel Celje


Prispeval/-a: Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 22.12.2017, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5