CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PEVEC Zoran
Foto: Osebni arhiv
Galerija slik

PEVEC, Zoran


Rojen: 
3. januar 1955, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Pesnik, kritik, esejist, urednik. Leta 2007 je končal znanstveni podiplomski magistrski študij književnosti na temo Ženski lik v slovenski poetični drami po letu 1960, leta 2016 pa je doktoriral s temo Slovenska urbana poezija po Pesniškem almanahu mladih. Je član Društva slovenskih pisateljev, kjer je tudi predsednik Komisije za prireditve, je odgovorni urednik revije za književnost in kulturo Vpogled, odgovorni urednik revije za književnost Vsesledje in član uredniškega sveta revije za poezijo in poetično Poetikon ter bivši član uredniškega sveta revije za poezijo Lirikon 21.

Prejel je tretjo nagrado na natečaju za Evropski mesec kulture v Ljubljani za pesem Mesto, prvo nagrado strokovne komisije na pesniškem turnirju v Mariboru za pesem V neki točki, leta 2013 je na mednarodnem Lirikonfestu v Velenju prejel nagrado za vrhunski 10-letni pesniški opus v XXI. stoletju »velenjica-čaša nesmrtnosti», ob tej priložnosti mu je izšel izbor petdesetih izbranih pesmi.

Do sedaj je izdal sedem pesniških zbirk in priročnik za pisanje poezije Kako narediti pesem. Njegove pesmi so revijalno prevedene v več tujih jezikov, knjižni izbor v angleščini je izšel leta 2010.

Leta 2019 je za izjemno ustvarjalno pot v literaturi prejel srebrni celjski grb.


Dela

Poezija:
Orbis pictus, 1986
Zapisi pozabljenih, 1996
Pod silikonskim nebom, 2000
Moški v sobi, 2004
V neki točki, 2006
Hasidski pevec, 2011
To ni Michel Foucault, 2014
Kako postati nihče, 2018

Strokovne monografije:
Kako narediti pesem (priročnik za pisanje poezije), 2006
Slovenska urbana poezija po Pesniškem almanahu mladih, 2018
Viri in literatura

B. Avguštinčič, Z. Pevec: Biti pesnik je krasno : Zoran Pevec, od prve nagrade za spis, do viteza poezije 2006, Novi tednik 2006, št. 37, str. 8
Z. Pevec: Pogovor z Zoranom Pevcem, Poetikon 2006, št. 7/8, 9/10, str. 298–306
M. Podkrižnik: Ne vem, če sem pesnik, ampak pišem pesmi : Zoran Pevec : Moški v sobi, Delo 2005, št. 207, str. 11Glej tudi

link   Revija Pobocza
link   Cobiss bibliografija
link   Wikipedija
link   Zoran Pevec v radijski oddaji Znanci pred mikrofonom na Radiu Celje, 2017 (Mixcloud)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 7.8.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5