CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PFEIFER Vinko Vincenc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PFEIFER, Vinko Vincenc


Rojen: 
18. januar 1934, Trbovlje
Umrl:  4. september 2016, Trbovlje


Kraj delovanja: 


V letu 2014 je obeležil 80-letnico, ki jo je februarja 2015 počastil z razstavo v Delavskem domu Trbovlje in na ogled postavil 81 likovnih del, z njemu tako ljubo planinsko tematiko. In prav ti dve področji – planinstvo in slikarstvo – zaznamujeta celo Pfeiferjevo življenje. S planinstvom se namreč ukvarja že 65 let, opravil je dva samostojna vodniška tečaja v okviru Planinske zveze Slovenije, 22 let je tudi predaval na vodniških in mentorskih tečajih Planinske zveze Slovenije, prav tako pa že 23 let vodi planinsko skupino pri Društvu upokojencev Trbovlje – v tem času so skupaj opravili 700 pohodov, od tega so se enkrat povzpeli na Triglav, sam pa se je na Triglav povzpel 109-krat.

Sicer je bil celo življenje zaposlen na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, kot učitelj praktičnega in teoretičnega pouka. Upokojil se je v šolskem letu 1992/1993.

Vinko Pfeifer je aktiven tudi na lokalnem zborovskem področju, saj v različnih zborih poje že 70 let - že v času izobraževanja je prepeval v zborih na Osnovni šoli Ivana Cankarja Trbovlje in na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje, kasneje v zboru Svoboda Trbovlje in v Moškem pevskem zboru Zarja. Prav tako se ljubiteljsko ukvarja s pisanjem in že prej omenjenim slikarstvom. Izdal je dve pesniški zbirki: Mrzlica v srcu in Korenine Mrzlice (vsako s po stotimi pesmimi). Napisal je tudi roman Saga o Završah ter nekaj pravljic in basni, ki pa še niso izšle v knjižni obliki. V letu 2015 je imel štiri samostojne razstave svojih slikarskih del (od tega v Delavskem domu Trbovlje, na Mrzlici in v planinskem domu na Kumu), v marcu 2016 pa je v planinskem domu na Gorah na ogled postavil kar 56 svojih del.Dela

 


Viri in literatura

osebni pogovor


Glej tudiPrispeval/-a: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Zadnja sprememba: 6.3.2019, Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5